Úroky z hypotečního úvěru - daňový výdaj

• (neregistrovaný)

31. 1. 2007 10:30

Dobrý den,
    ve svém činžovním domě, kde sám bydlím a pronajímám jednotlivé byty, jsem postavil výtah. K financování byl použit hypoteční úvěr. Mohou být úroky z tohoto úvěru uznány jako daňový výdaj? Nejsem podnikatel a mám pouze příjmy z pronájmu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2007 15:53

pm (neregistrovaný)

Re: Úroky z hypotečního úvěru - daňový v
      Přečtěte si zákon o daníi z příjmu § 15 ods.3.
      Podle mě ne.

• 31. 1. 2007 16:23

LL (neregistrovaný)

Dle §15, tj. odečitatelná položka ne.
      Vy jste se ptal na daňový výdaj, což za určitých okolností ano.
      Dům sice pronajímáte, ale také v něm bydlíte. Z toho plyne, že část úroku je daňovým výdajem za zajištění a udržení příjmů, ale část je pro osobní spotřebu. Klíč musíte určit Vy dle např.využití (obyvatele v patrech) nebo jiného klíče. Důkazní břemeno je před FÚ na Vás.

• 1. 2. 2007 7:45

Ilona M (neregistrovaný)

Zkusila bych rozpočíst Vámi užívané metry a pronajímané metry a vypočetla podíl, stejným podílem zkuste rozpočíst i část připadající na společné prostory.

• 1. 2. 2007 10:29

Karel (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji všem za odpovědi a pokusím se o shrnutí. Část úroků z hypotečního úvěru připadající na pronajímané byty lze uplatnit jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů (§ 24). Část úroků připadající na můj byt (a v tomto se asi budu rozcházet s výše uvedenými příspěvky) lze, dle mého názoru, dle § 15 odst. 3) písm.a) odečíst, protože úvěr byl použit na financování bytových potřeb (změna stavby). Ve výsledku mi tedy vychází, že úroky z hypotečního úvěru lze odečíst v plné výši (část dle § 24 a část dle § 15). Můžete, prosím, na tento můj zcela subjektivní názor reagovat? Děkuji. Karel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).