Jak lze převézt RD na manželku

• (neregistrovaný)

31. 1. 2007 13:36

Postavil jsem RD jako vlastník a vše bylo zapsáno na mé jméno. Nyní mám zájem převézt RD jmenovitě na manželku jaký je možný postup a kolik z toho platí a co je k tomu potřeba.
    Původně jsem to řešit závětí,ale dědici by mohli dělat problémy,proto chci tomu předejít. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2007 15:04

pája (neregistrovaný)

Re: Jak lze převézt RD na manželku
      Obč.zákoník, § 143 a následující,výhradně smlouvou mezi manželi, ta musí mít formu notářského zápisu, takže se obraťte na kteréhokoliv notáře.

• 31. 1. 2007 17:32

jan (neregistrovaný)

A po této smlouvě u notáře to nemá vliv na dědictví po mne ?? Bude to jen výhradně manželky ?? A jaké jsou s tím výdaje /zn.posudek,atd.. / ještě prosím o dodatek děkuji

• 1. 2. 2007 9:43

právník (neregistrovaný)

Skutečně jste vlastníkem RD jenom Vy ? To jste ho postavil před manželstvím nebo za manželství ale za peníze které byly jenom Vaše (dar jenom Vám nebo za peníze z doby před manželstvím) ? Pokud je RD skutečně (po právu, ne jen podle katastru) jenom Váš, tak ho můžete manželce darovat. Pokud jste RD postavil za manželství a NE za jenom Vaše peníze, tak RD máte ze zákona v SJM. Pak je třeba dát do souladu stav zápisu v katastru se stavem skutečným/právním, t.j. vložit do katastru souhlasné prohlášení, že RD je v SJM. Teprve potom můžete zúžit své SJM (notářským zápisem) tak, že RD bude jenom manželky. POZOR - nepodceňujte to - pokud RD není po právu jenom Váš (i když je tak zapsaný v katastru), bylo by jeho darování manželce neplatným úkonem.

• 1. 2. 2007 10:10

jan (neregistrovaný)

Děkuji - RD jsem postavil ze svých prostředků v r.93 , v roce 99 jsem se oženil a je zapsán na mne.Nyní chci právně převézt na manželku,aby nebylo problém z dědictvím / z l.manželství mám 2 děti/ ale žádné jiné pohledávky z původní manželkou,takže vše je čisté.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).