XXL - nedokončená výroba - ještě jednou

• (neregistrovaný)

31. 1. 2007 19:53

XXL, jeste jsem se chtela zeptat k te nedokoncene vyrobe. Jedna se o projekcni firmu. Rikal jste, ze se do nedokoncene vyroby dava castka dle skutecne rozpracovanosti projektu. Jedna se, ze treba zjistim, ze na jednom projektu delali 20 hodin to vynasobim nasi firemni hodinovou sazbou a vyslednou castku dam do nedokoncene vyroby. Mohlo by se ta nedokoncena vyroba spocitat i tak, ze zjistim, ze projekt je na castku bez dph ve vysi 50 000 a urcim,je projekt je rozpracovan z 30 % a tech 30 % dam do nedokoncene vyroby?
    Muze to tak byt?
    Diky moc za Vasi odpoved a trpelivost :-).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2007 21:07

Eva M., moderátorka diskuze (neregistrovaný)

Pokračujte v diskuzi na původním místě!
      Nezakládejte nový thread, když pokračujete v již započaté debatě! Pro pokračování nějaké diskuze slouží tlačítko "odpovědět" u té diskuze, nikoliv tlačítko "nová zpráva". Dodržováním těchto obecně platných pravidel pro internetové diskuze přispějete k přehlednosti diskuzního fóra, což je v zájmu nás všech.

• 31. 1. 2007 21:20

M.S. (neregistrovaný)

Re: Pokračujte v diskuzi na původním mís
      Dekuji za upozorneni, ale s XXL, jsme byli domluveni, ze mu takle znova mohu nasat, ze se zpetne na dotazy nediva, takze se omlouvam.

• 31. 1. 2007 21:51

V tom případě by bylo lepší, kdyby si pan XXL aktivoval sledování diskuzí, které ho zajímají. Upozornění na ty diskuze by mu chodila emailem. Stejně tak mu na email můžete napsat i Vy - stačí jen sdělení s odkazem, že jej prosíte, aby se podíval na diskuzi ... a uvedl odkaz. Pan XXL může jen kliknout.
      Ale prosím, fakt tady nedělejte zmatky. Těch příspěvků je tady moc a jestli v tom bude někdo dělat nepořádek, budeme jako moderátoři nuceni přistoupit k nepopulárním krokům jako je mazání příspěvků atd. Tak nám to prosím ulehčete :-)

• 31. 1. 2007 22:20

Pet (neregistrovaný)

Zpět se vrací málokdo ..., pokud je otázka dva dny stará tak se nedočkáme odpovědi a proto se tážeme , paní nebo slečno moderátorko, podruhé.

• 31. 1. 2007 22:33

Jo, to chápu, že dva dny starý příspěvek je už kdesi zapadlý. A tato diskuze je bohužel naprogramovaná tak, že "živé" příspěvky se neposunují nahoru. Chápu, že se někdo nechce vracet k příspěvkům zapadlým kdesi dole. Ale na druhé straně vadí, když lidi zakládají nové thready k diskuzím, které ještě nejsou tak zapadlé a jsou jen o kousek níže. Pak je to tu opravdu nepřehledné. Proto prosím o uvážlivost a o hledání "zlaté střední cesty". Děkuji ;-)

• 1. 2. 2007 1:56

xxl (neregistrovaný)

Re: Pokračujte v diskuzi - pro p. Evu M.
      Omlouvám se, vaši připomínku jsem četl, až když jsem skončil. Útěchou mně je to, že pod stejným názvem (tak jsme se dohodli) byly dvě otázky, jedna se týkala účtování a druhá oceňování, takže svědomí mě bude hryzat jen málo. Příště svoje event. románky poženu přes mail.

P.S. Proč nám skáče do řeči Pet, nevím.

• 1. 2. 2007 20:09

graver (neregistrovaný)

Je pravda, že tohle fórum bohužel neumí "bring forward", tzn. posty jsou tříděny striktně podle data a příspěvek, na který odpovíte, se nepřenese na začátek. Uznávám, že téma tak může zapadnout - ten, kdo by potenciálně byl schopen na váš dotaz odpovědět, může být zrovna delší dobu v blázinci, v hospodě apod. a do minulosti se nevrací.
      Přesto - zvolte prosím nějaký rozumný kompromis - to množení témat je opravdu pakárna.
      A snad ještě přátelské upozornění pro mazlíka a ostatní: pokud nemáte co říct k tématu, nereagujte. To si můžou dovolit jen moderátoři :-)))

• 1. 2. 2007 1:30

xxl (neregistrovaný)

Re: XXL - nedokončená výroba - ještě jed
      Musim mazat.
      Pokusím se odpovědět, ale berte to spíš jako výpomoc, než jako radu nějakým předpisem podloženou.
      Celou hodinovou sazbu nebo konečnou cenu bez DPH bych jako veličinu pro výpočet nebral. Když už zdržuji, tak vyjmenuji kalkulační vzorec (musíte si ho přizpůsobit podmínkám vašeho provozu):
      přímý materiál (v projekci asi nic moc), přímé mzdy, SZ a ZP (pracovníků přímo účastných práci na projektu), ostatní přímé náklady (to, co by souviselo s projektem), výrobní režie (všechno ostatní - světlo, teplo, kanc.potřeby, pomocní pracovníci, dovolená,
      uklizečka, zkrátka vše, co nesouvisí přímo s prací na jednom určitém projektu). Potom v kalkulačním vzorci následuje součet, kterému se říká vlastní náklady výroby. Takže náklady až sem by byly náklady, kterými by rozpracovanost měla být oceněna. Vymyslím si že 550,- Kč.
      Pokračování v další zprávě.

• 1. 2. 2007 1:43

xxl (neregistrovaný)

Pak následuje správní režie (všechny náklady na šéfy a administrativu. Dejme tomu 200,- Kč. Odbytové náklady u vás asi nepřipadají v úvahu. No a nakonec je to nejdůležitější, t.j. zisk. Protože projektovat nemůže každý, tak budete drazí a zisk si určíte na 250,- Kč. Suma sumárum to dělá 1.000,.- Kč/hod.
      Vypadá to děsivě, ale není to tak zlé. Berte položku po položce, k tomu si vezměte rozumného člověka, některé údaje z minulé doby a podobnou kalkulaci na hodinu zpracujte do vnitropodnikové směrnice.

Pokusím se udělat vzor výpočtů:
      a) Na projektu odpracováno 45 hodin x 550,- Kč = 24.750,-Kč.
      b) Celý projekt buse stát asi 200.000,-. Je hotový z jedné čtvrtiny.
      Vlastní náklady z celkové tržby = 550,- : 1.000,- = 55 % = 0,55
      Pak 0,25 x 0,55 x 200.000,- = 27.500,-
      Snad se v tom vyznáte.

P.S. Koukal jsem, že pod vaší zprávou je několik dalších zpráv, ještě jsem je nečetl. Kdyby se něco dělo, ozvu se potřetí.

• 1. 2. 2007 7:28

Ilona M (neregistrovaný)

Jestli jsem dobře pochopila tazatelce se jedná o vyčíslení nedokončené výroby k 31.12.2006? To co tady XXL rozepisuje mi přijde zbytečně složité. To se může použít pro výpočet ocenění výrobku (zakázky), pro plánování,........ Pro výpočet nedokončené výroby postačí pokud vyčíslíte náklady, které jste již vynaložili na danou zakázku - ve vašem případě nejspíš mzdové náklady x odpracovaný počet hodin na zakázce. Jde o to, zjednodušeně řečeno, abyste tyto náklady "převedla" do dalšího roku tím, že je nyní vyrušíte zápisem do výnosů a příští rok je opačným zápisem dostanete zpět. Již se tu nedokončená výroba párkrát řešila, zkuste zadat do vyhledávání a projít historii, jestli Vám to nepomůže.

• 1. 2. 2007 12:20

xxl (neregistrovaný)

>>
      >Musím mazat.
      >Jestli jsem dobře pochopila tazatelce se jedná o
      >vyčíslení nedokončené výroby k 31.12.2006? To co tady XXL
      >rozepisuje mi přijde zbytečně složité. To se může
      >použít pro výpočet ocenění výrobku (zakázky), pro
      >plánování,........ Pro výpočet nedokončené výroby postačí pokud
      >vyčíslíte náklady, které jste již vynaložili na danou
      >zakázku - ve vašem případě nejspíš mzdové náklady x
      >odpracovaný počet hodin na zakázce. Jde o to,
      >zjednodušeně řečeno, abyste tyto náklady "převedla" do dalšího
      >roku tím, že je nyní vyrušíte zápisem do výnosů a
      >příští rok je opačným zápisem dostanete zpět. Již se tu
      >nedokončená výroba párkrát řešila, zkuste zadat do
      >vyhledávání a projít historii, jestli Vám to nepomůže.

Paní Ilono, Vycházel jsem ze dvou předpokladů. Ten první - rozpracovanost může ovlivnit hospodářský výsledek snad i řádově - tedy nejen o deset ale taky o sto tisíc. Druhý předpoklad - vycházel jsem z toho, že nevedou účetnictví po jednotlivých zakázkách. Jako teorie je váš návod v pořádku. Radíte správně, že je nutno pronásobit dvě veličiny , t.j. x*y = rozpracovanost. Teď už nejde o nic jiného, než ty veličiny prokázat. Mohu Vám řici, že pomocí rozpracovanosti jsem párkrát zachránil premie, nejen pro sebe.

Snad se neurazíte, ale - jednou jsem požádal kolegyni, aby mi dala recept na výbornou škvarkovou pomazánku. Ten zněl: vezmeš hrubo škvarků, pomeleš je, k tomu pomel pár vajec, nějakou tu okurku a po smíchání dochuť hořčicí. Můj výrobek nebyl tak dobrý, ale dal se jíst. S omluvou Váš xxl.

• 1. 2. 2007 13:02

Ilona M (neregistrovaný)

XXL, omlouvat se mi nemusíte, neurazil jste mě, spíše pobavil tím příměrem. Náklady si pečlivě sleduji dle zakázek a s prokazováním problém nemám a snad to všem "chutná":-)), tak jako Vaše kalkulace. Jen jsem chtěla pomoci tazatelce udělat si v tom jasno, protože jsem měla pocit, že jde o začátečníka v této oblasti a přišel mi Váš postup příliš složitý v tomto případě. Pokud se mýlím, omlouvám se já, za můj "vpád" do diskuze. Jinak souhlasím s Vašimi tvrzeními, že nedok.výroba ovlivní HV (v praxi setkávám s tím, že se jedná o nezanedbatelné částky) a samozřejmě chápu nutnost tyto částky i prokázat a obhájit. Takže chápu a oceňuji Vaši pečlivost při nastínění kalkulace. Mnohdy je ovšem jednoduší, jak už jste se dotkl toho tématu, rozdělovat již při vedení účetnictví náklady dle zakázek, obzvlášť pokud se sjednávají na dobu přelomu roků.
      Hlavně doufám, že tazatelka si vše ujasnila. Hezký den.

• 1. 2. 2007 13:43

xxl (neregistrovaný)

Pokud jde o to ujasnění, doufám v totéž.
      Jinak mě velice mrzí, že jste do diskuze vstoupila ale nezačala ji. Já totiž na psacím stroji zvládám hladce psaní všemi deseti, ovšem v tomto ohledu je mi PC klávesnice protivná a dokáži psát jen všemi dvěma. Umíte si tedy představit, kolik byste mi ušetřila času. Jinak se celkem jedná o pravdy dávno zjevené. Hezký den i Vám.

• 1. 2. 2007 14:56

Ilona M (neregistrovaný)

Bohužel v tomto hektickém období uzávěrek, nesleduji diskuzi tak pečlivě a zazamenala jsem toto téma až dnes. Sice bych Vám ušetřila čas, ale tazatelka by byla ochuzena o další pohled na věc :-)).

• 1. 2. 2007 19:45

M.S. (neregistrovaný)

Velice Vam dekuji za Vase nazory. Mejte moc krasne a jeste jednou diky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).