Vratka pojistného, výdaje %, mám jasno.

• (neregistrovaný)

1. 2. 2007 13:39

Navazuji na thread http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=287264 , který zapadl na x-tou stránku.

Dnes jsem byl na jednání, jak se s tím vypořádat. Výsledek:

Naše FÚ s možností dávat přeplatky SP a ZP do příjmů a i z nich počítat výdaje paušálem bere jako věc naprosto normální a v souladu se zákonem. Za podmínky:
    1) pokud je příjem z více oblastí s různými % paušálních výdajů, je nutno přeplatek poměrně přidělit k jednotlivým příjmům.
    2) spekulativní platby před koncem roku za účelem dosažení vysokých vratek by nemusely být uznány jako "výdaj nutný na..." bla bla
    Možnost, že o přeplatek pojistného paušalista poníží vlastní platby pojistného je také pochopitelně uznatelné.

Obojí možnost vyplývá z fakultativního výběru dle §5, odst. 6 (zvyšují se příjmy NEBO se snižují výdaje).

Vazbu "příjem z živnosti" = "příjem z přeplatku pojistného" (argumentace p. Vladimíra 2) nezpochybňují; stejně jako např. příjem z pojistného plnění při bourání firemním autem.

Za své FÚ si tedy jsem jistý (vedoucí vyměřovacího odd., případná kontrola). Stejně tak za všechna FÚ v rámci našeho FŘ, kde je výše uvedená praxe uplatňována stejně (dle dobrozdání, kterého se mi dostalo).

Odpadl mi tedy důvod se tímto dále zabývat, popřípadě si vyvracet navzájem všelijaké "konspirativní" konstrukce. Ostatně, každý si může na svém FÚ ověřit, jak na tom je.

Peace, Mirek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).