Re: Povinnost zřídit věcné břemeno
Už tady bya tato diskuze a tuším "právník"velmi stručně a kvalifikovaně vysvětlil, jaký je rozdíl.Zkuste si to najít.
Podstata je v tom, že věc.břem. platí mezi smluvními subjekty(babička x manžel), není-li zaznamenáno do KN. Je-li v KN, váže se na nemovitost. Ve Vašem případě je to zbytečné do KN vkládat, ale o tom ji asi těžko budete přesvědčovat.
Ať jí někdo vysvětlí, že ne, když bude trvat na svém, tak Vám asi nic jiného nezbyde, ale § 151p obč.zákoníku v odst. 4 říká, že patří-li právo odpovídající věcnému břemeni určité osoébě, věcné břemeno zanikne nejpozději její smrtí. Takže i když to do KN zapíšete, tak to bude platit pouze pro babičku.
Dovolím si zcela zásadně nesouhlasit, a trošku se Vaší odpovědi divím. "Ve Vašem případě je to zbytečné do KN vkládat".
Můj názor, vyplývající z delšího života na této zemi je: do katastru, do katastru a ještě jednou do katatstru.
(Myslím z pohledu babičky).
Zřídit věcné břemeno lze zejména smlouvou, což je dohoda obou stran. Ke zřízení věcného břemene (t.j. podpisu smlouvy) nelze nikoho nutit - takto uzavřená smlouva by byla neplatná pro nedostatek volné (svobodné) vůle. Smlouva o (věcném břemeni) na dožití babičky, nevložená do katastru, platí pouze mezi těmi. kdo ji podepsali (je otázkou do diskuse zda jste jí vázána Vy). Tatáž smlouva, vložená do katastru, vázne na nemovitosti a vztahuje se na všechny další vlastníky "zatížené" nemovitosti. Toto věcné břemeno zaniká smrtí osoby z něj oprávněné. Ale pozor, kdyby babička začala v RD s někým bydlet (na což má právo), případný nárok na další bydlení této osoby po smrti babičky by řešil soud. Požadovat vrácení daru je možné, ale pouze ze zákonných důvodů, babička by musela Vašeho manžela žalovat a splnění zákonných důvodů u soudu doložit důkazy. Majetkový prospěch, získaný užíváním RD z titulu věcného břemen se zřejmě daní - jak, toť otázka na jiné...
takze kdyz napr. s babickou tam zacne bydlet jeji vnucka (manzelova sestra),tak po smrti babicky ji tam musime nechat bydlet - pokud by tak rozhodl soud? Toto je pro me velmi dulezita informace. Myslela jsem,ze kdyz zridim vecne bremeno babicce,tak tak muze bydlet jenom babicka a nikoliv nekdo jiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2007 14:18
Dobré odpoledne,
babička darovala v listopadu 2005 manželovi (v roce 2005 to ještě nebyl můj manžel) nemovitost. V darovací smlouvě nebylo nic o zřízení věcného břemene. S babičkou manžel sepsal smlouva o bezplatném dožití nebyla vložena do katastru. Chystáme se nemovitost rekonstruovat a proto na mě manžel v listopadu 2006 přepsal 1/3 nemovitosti. Babička neví že já vlastním 1/3 nemovitosti. Trvá na tom,že ji musíme vložit od katastru jako věcné břemeno. Že musíme sepsat novou smlouvu o zřízení věcného břemene. Pry podle notářky bylo povinnosti manžela při darovaní babičku napsat do katastru jako věcné břemeno.
1. je opravdu naší povinností babičku zapsat do katastru jako věcné břemeno
2. pokud ji nezapíšeme,vyhrožuje že bude žádat vrácení nemovitosti, je to možné (již jsme investovali 100 000)
3. jak by se danilo věcné břemeno?