Re: Zakázky - nedokončená výroba
"Účetní jednotky jsou povinny vést jedno účetnictví za účetní jednotku jako celek." Tzn. že nelze vést náklady na zakázky mimo účetnictví, a pak sumárně jednou částkou o nich účtovat, ale pokud si kromě účtování o nákladech zakázky v účetnictví povedete ještě nějakou tabulku v Excelu, abyste měl možnost si to rozklíčovat podle Vaší interní potřeby, samozřejmě není problém. Samozřejmě nikde není psáno, že ty jednotlivé náklady musíte v účetnictví rozklíčovávat na zakázky.
Ivčo, děkuji Vám za odpověď. Možná jsem to špatně napsala, ale samozřejmě v účetnictví budu účtovat dle jednotlivých dokladů a nákladů, ale měla jsem právě na mysli to, zda musím i tyto jednotlivé náklady rozlišovat na zakázky nebo ne a zda mohu mít nějakou evidenci vedle účetnictví. Ještě mám jednu otázku: musím vůbec vést náklady na jednotlivé zakázky - nikde jsem o tom nic nenašla, ale si je to vhodné např. pro FÚ. Děkuji.
Ne, jak jsem uvedla, to nikde není stanoveno. Myslím, že finanční úřad tohle vůbec nezajímá, ale je to výhodné pro interní potřeby firmy a taky je to skoro nezbytné pro auditory. Ale záleží na Vašem rozhodnutí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2007 11:37
Mám takový dotaz: musí být vedeny jednotlivé zakázky v účetnictví nebo si je mohou vést uvnitř firmy - myslím v jiné evidenci, aby věděli kolik nákladů na zak.vynaložili a do účet. účtovat jen bez rozlišení na zak. a na konci roku udělat podle těchto podkladů rozpracovanou výrobu ? Děkuji.