Re: OSVČ - doplatek ZP a SP - kam s ním?
doplatky za pojistného 2005 patří do výdajů 2006 pokud jsou zaplaceny,
platba nem. a soc. pojištění se posílá v jedné položce, patří obě do výdajů. Pouze do přehledu , který podáváte OSSZ musíte si rozlišit co je nem. pojištění a co je sociální pojištění. Do toho přehledu jako zaplacené zálohy dáte pouze soc. pojištění ( většinou OSSZ zasílají přehledy plateb tak s tím není žádná práce ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2007 12:13
Dobrý den,
Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci a nejsem příliš zběhlá v účetnictví. Prosím o radu ohledně zaevidování doplaceného pojistného ZP a SP za rok 2005 v březnu 2006. Mohu tyto doplatky zařadit do výdajů za rok 2006?
Další dotaz mám ohledně nemocenského pojištění, které jsem začala platit v průběhu roku 2006. Platbu jsem bohužel "chytře" pouze připojila k částce na SP, abych posílala jen jednu platbu. Jak mám teď provést rozdělení této částky daňové evidence? Je dobrovolné nemocenské pojištění taky možno uvést jako výdaj?
Děkuji předem za jakoukoliv radu a odpověď!
Hezký den
Helena