Ukončený prac.poměr, evid.na ÚP a těhot.

• (neregistrovaný)

5. 2. 2007 10:18

Dobry den,
    je a bylo toho tady receno sice hodne (podobne situace), ale presto mi to neni uplne jasne.Kazdy to resi individuelne dle sebe.Prosim tedy zkusene o rady a ujasneni veci.

Pokud byl ukoncen prac.pomer a nastoupila jsem do evidence na urad prace a pote jsem zjistila, ze jsem otehotnela, jak to je s vypoctem materske dovolene??? Mam na ni narok a z ceho se bude pocitat? Z vyplacenych davek z ÚP? Neni lepsi se vyradit z evidence a zridit si ZL, kdyz si tak chci stejne potom (s nim) privydelavat k rodic.prispevku.NEmela bych pak ale narok do porodu na zadne davky-materskou, jestli to dobre chapu...

Dekuji moc vsem za rady....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2007 10:31

Maruska (neregistrovaný)

Re: ukončený prac.poměr, evid.na ÚP a tě
      Jeste bych mela dat informaci, ze se jednalo o HPP v r.2006 a i v predeslych letech.Jak nejlepe to udelat aby clovek mel nejake penize jiste, po porodu si chci prividelavat na ZL jako OSVC.

• 5. 2. 2007 19:53

Jiřka (neregistrovaný)

Re: ukončený prac.poměr, evid.na ÚP a tě
      Byla jste těhotná již v den, kdy Vám skončil prac. poměr? Pokud ano, tak kdy Vám skončil a kdy máte předpokládaný porod? Pokud jste otěhotněla až po skončení prac. poměru a nenajdete nového zaměstnavatele, na mateřské dávky nemáte nárok. Pokud začnete podnikat, budete mít nárok na mateřské dávky jen tehdy, pokud si budete platit nemocenské pojištění alespoň 180 dní před mateřskou (6 týdnů před porodem). Ale po dobu pobírání mateřských dávek na základě pojištění z podnikání byste zase nesměla mít z tohoto podnikání příjmy. Pokud Vám nevznikne nárok na mateřské dávky ani ze zaměstnání ani z podnikání, požádáte rovnou o rodičovský příspěvek, který budete pobírat od porodu a můžete při něm pracovat i podnikat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).