Re: Náhrada od pojišťovny a výdaje %
Když je auto na leasing, tak je pouze v nájmu a patří leasingové společnosti. DPH z havarijní pojistky nebo z povinného ručení si určitě neuplatnil:-)
I kdybyste chtěla pojistné plnění přiznat jako příjem, tak kam s ním?
Pojišťovna hradí vzniklou škodu = vyčíslenou na fa za opravu.
Při vedení DE i při uplatnění výdajů% tento příjem fin. prostř. snižuje výdaje za vzniklou škodu (většinou zbyde drobný rozdíl=spoluúčast). V obou případech se nejedná o zdanitelný příjem, ale o snížení výdajů.
Nechci Vám brát Váš optimismus, ale bez nějakého bližšího zkoumání tohoto problému je třeba pamatovat na základní tezi zákona o daní z příjmů:
- příjmem je příjem peněžní i nepeněžní
A že by příjem od pojišťovny nebyl příjmem v souvislosti s výkonem podnikatelské činnosti?
Jestli si chce někdo hrát s přeplatky SP a ZP ve smyslu příjem nebo výdaj minusem, to si každý musí rozhodnout sám, i když § 5 hovoří jasně, ale v případě náhrady od pojišťovny by to mohlo "zavánět" krácením příjmů.
A na závěr opět připomínám zlaté daňové pravidlo:
Pravdou je to, co se podaří prokázat.
Nemusíte mě brát můj optimismus, příjem je i příjem úvěru.
Chceli si kdokoliv hrát s důvěrou klientů, musí před nimi
občas schovat text §7/9 a radit mu, že podle §5/6 se jedná o příjem ze živnosti. Totéž pokud se jedná o náhradu škody,
nebo se to také maskuje § 5/6?
Tu náhradu od pojišťovny = ZA CO = co nahrazuje????
snad nelze charakterizovat jako příjem ze živnosti ani ze spaní,
ani v důsledku alkoholového opojení. Možná by to chtělo ještě něco
navrch a hned ten "příjem" pojišťovně pro jistotu vyfakturovat i s DPH!
>>>Při vedení DE i při uplatnění výdajů% tento příjem
>>>fin. prostř. snižuje výdaje za vzniklou škodu
>>>(většinou
>>>zbyde drobný rozdíl=spoluúčast). V obou případech se
>>>nejedná o zdanitelný příjem, ale o snížení výdajů.
>>A na závěr opět připomínám zlaté daňové pravidlo:
>>Pravdou je to, co se podaří prokázat.
>Nemusíte mě brát můj optimismus, příjem je i příjem
>úvěru.
>Chceli si kdokoliv hrát s důvěrou klientů, musí před
>nimi
>občas schovat text §7/9 a radit mu, že podle §5/6 se
>jedná o příjem ze živnosti. Totéž pokud se jedná o
>náhradu škody,
>nebo se to také maskuje § 5/6?
>Tu náhradu od pojišťovny = ZA CO = co nahrazuje????
>snad nelze charakterizovat jako příjem ze živnosti ani
>ze spaní,
>ani v důsledku alkoholového opojení. Možná by to
>chtělo ještě něco
>navrch a hned ten "příjem" pojišťovně pro jistotu
>vyfakturovat i s DPH!
Pokud má poplatník majetek zahrnutý do obchodního majetku a platí pojistné, tak v případě pojistné události přijme náhradu škody, která je zdanitelným příjmem v §7.
"Argument", že se nejedná o příjem ze živnosti, se pokusím vysvětlit na analogii s prodejem starého PC a starého automobilu, které měl živnostník v obchodním majetku a přitom nevlastní živnostenské listy na prodej použitého zboží. Kam zařadí příjmy z prodeje opotřebovaných věcí? Jako snížení výdajů na pořízení nových věcí? Asi ne. Podle mého názoru příjmy zařadí jako příjmy ze živnosti.
Proto si myslím, že výrok "se nejedná o zdanitelný příjem, ale o snížení výdajů" je v rozporu se ZDP. Ale možná mi uniká jasný § ZDP, který z příjmů dělá výdaje. Jen upozorňuji, že § 7/9 znám a ten to podle mého názoru neřeší. :-))
Pokud by živnostník nezařadil náhradu od pojišťovny do § 7, tak se domnívám, že náhradu od pojišťovny by nezdanil ani podle § 5 ani podle § 23 a přitom výdaje na pojistné uplatňoval v §7.
Lépe to vysvětlit neumím.
Hezký večer!
Hezký večer!
Dobrý den, myslím si, že pokud pojistné za majetek je na jedné straně výdajem-DÚ - což vlastně zahrnují %, tak na druhé straně by měla náhrada od pojišťovny být zdanitelným příjmem. Vždyť takto se postupuje i u PÚ (pojistné náklad, náhrada -výnos).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2007 6:14
Prosím o radu. U FO která uplatňuje výdaje % došlo k havárii auta, pojišťovna platí náhradu škody formou úhrady FA autoservisu, FO platí DPH, je plátce. Domnívám se že úhrada od pojišťovny je zdanitelný příjem FO. Je moje úvaha správná. Děkuji