Re: Nenávidím silniční daň
>Ještě 19.1.2007 byla zde na BC takováto verze zákona o
>silniční dani:
>§6/7 "...Euro 3...se sazba daně snižuje o 48% do
>31.prosince 2007" a za tím přeškrtnuto: "66% do 31.prosince
>2006"
>
>Vyvodila jsem si z toho, že pro rok 2006 platí ještě
>66%. Nejen já. Tu vytištěnou verzi s přeškrtnutím u mě
>viděl kolega a pravil: "No vidíte, to jsem si ani
>nevšiml, pro rok 2006 platilo opravdu ještě těch 66%." A
>také si to všechno opravil...
>
>Ostatně když jsem na začátku roku 2006 psala klientům,
>kolik mají platit, řídila jsem se také tím, že 34%,
>změnilo se to až pak.
>
>Fakt mě ty naše zákony......
Jsem zmatená. V pokynech k vyplnění přiznání k dani silniční je:
Od 1.1. 2004 do 31.12.2005 se u vozidel plnících emisní limity úrovně EURO 3 a limity vyšší úrovně, s výjimkou osobních automobilů, sazba daně stanovéna v § 6 odstavci 2 snižuje podle jodstavce 7 o 66%. Od 1.1.2006 se sazba daně stanovena v § 6 odstavec 2 snižuje podle odstavce 7 o 48%.
Tak jak je to???
>
Děkuji, Líbo, jsem ráda, že někdo chápe, proč jsem to sem psala. Pořád se říká, že zpětně se zákony měnit nedají, a tohle se změnilo zpětně. Proto mě to zmátlo a opravdu dost naštvalo. Vycházela jsem z toho, že zpětně by to přece neměnili, když už jednou pro rok 2006 vyhlásili něco jiného. Jana F.
Jani, asi Vás zklamu...
Jani, nevím, v jakém znění byly a jsou zákony tady na serveru, ale obávám se, že pan Haken je nestačí aktualizovat tak často, jak by bylo potřeba. V každém případě je platné pouze to, co vyjde ve Sbírce zákonů.
Znění zákonů na serveru (jakémkoliv) může být pomůckou, ale nemůže být jediným zdrojem informací. Proč to píšu? Inu proto, že ta změna, které se nyní divíte, byla schválena už 30/12/2005 - ano, v roce 2005, a to zákonem 545/2005 Sb.,článek X, část sedmá. Takže změna sazby pro rok 2006 byla známa už od konce roku 2005...
Re: Jani, asi Vás zklamu...
Jani, jsou horší věci na světě. Víte, co se říká? "Když nejde o život, jde o HO**O!" :-)) Ano, teoreticky bychom měli perfektně znát aktuální znění našich zákonů, ale prakticky je to téměř nad lidské síly. Pořád se něco mění a novelizuje a je to různě zašmodrchané a nejasné. A leccos se opravdu mění na poslední chvíli. Nevím, jaké prameny pro sledování zákonů používáte. My máme drahý, leč skvělý a spolehlivý právní systém ASPI, což je komplexní elektronická sbírka zákonů, aktualizovaná měsíčně. ASPI používám už od roku 1993 a nedokážu si představit, že bych měla pracovat bez něj.
Rozumím Ti Jano, také jsem jednomu klientovi vypočetla pro r. 2006 slevu 66% podle ZDP pro r. 2005,kde platilo, že 66% platí do 31.12.2006. Ale v ZDP r.2006 to již není, ale já usoudila, že to platí. Naštěstí mi volala paní z FÚ a tak u druhých klientů to mám již opravené.Kdo se v tom paskvilu má vyznat.Takže pro r. 2006 je to 48 % nebo 40% dle EURA 2 a 3.
Ano,bordel to je. V roce 2005 bylo v zákoně uvedeno, že sazba daně se snižuje (§7) o 66% do 31.12.06. Zákonem č. 545/2005 Sb.,který nabyl platnost 1.1.06 bylo toto ustanovení upraveno na 48% do 31.12.07. To je EURO 3.U EURO 2 (§6)bylo do konce roku 2005 snížení o 60% a od 1.1.06 je snížení o 40% do 31.12.2007. Co ale bude, bůh suď. Zatím nám nezbývá nic jeého než se řídit heslem : Vždy ve střehu !
PS : I když já bych taky byla spíš pro heslo : Vždy ve středu ! :)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2007 12:36
Ještě 19.1.2007 byla zde na BC takováto verze zákona o silniční dani:
§6/7 "...Euro 3...se sazba daně snižuje o 48% do 31.prosince 2007" a za tím přeškrtnuto: "66% do 31.prosince 2006"
Vyvodila jsem si z toho, že pro rok 2006 platí ještě 66%. Nejen já. Tu vytištěnou verzi s přeškrtnutím u mě viděl kolega a pravil: "No vidíte, to jsem si ani nevšiml, pro rok 2006 platilo opravdu ještě těch 66%." A také si to všechno opravil...
Ostatně když jsem na začátku roku 2006 psala klientům, kolik mají platit, řídila jsem se také tím, že 34%, změnilo se to až pak.
Fakt mě ty naše zákony......