Těhotenství a výkon práce

• (neregistrovaný)

6. 2. 2007 14:05

Jsme domov důchodců. Jedna naše zdravotní sestra otěhotněla. Zajímalo by mě, kde bych zjistil zda je její práce těhotným ženám zakázána. A pokud je, tak je povinnost ji převést na jinou práci, že jo? A pokud jinou práci pro ni nemáme? Když ji převedeme na jinou práci, tak má nárok na vyrovnávací příspěvek, pokud to správně chápu. Ona asi bude chtít pracovat, kvůli penězům a já si tu zoufám. Odpoví mi někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2007 14:29

Jiřka (neregistrovaný)

Re: těhotenství a výkon práce
      Najeďte si na Zákoník práce, zvláštní podmínky některých zaměstnanců. Tam se píše, které práce nesmějí vykonávat ženy (ať už jsou těhotné nebo ne). Dále se tam píše, že pracoviště a práce, které nesmějí vykonávat těhotné a kojící ženy jsou vymezeny vyhláškou. Takže je potřeba se podívat do té vyhlášky, myslím ale, že práce v domově důchodců mezi ty zakázané patřit nebude (bude tam např. chemický provoz, infekční pracoviště apod.). Ale dále se tam píše, že těhotná nesmí vykonávat práci, která by ohrožovala její těhotenství a posouzení je na lékaři (např. nebude moci zvedat těžká břemena).

• 6. 2. 2007 15:23

Jirka (neregistrovaný)

Re: těhotenství a výkon práce
      A pokud by ji lékař práci zdravotní sestry vyloženě zakázal, tak zaměstnavatel má přece povinnost ji převést na jinou práci. A co když jinou vhodnou práci nemá?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).