Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2007 14:23
Zdravím všechny, měl bych pár dotazů. Jsem normálně zaměstnán, a na podzim roku 2005 mě jeden známý poprosil, zda bych mu pomohl s jedním softwarovým projektem.
Uzavřeli jsme autorskou smlouvu (smlouva o vytvoření díla a o užití a poskytnutí práv duševního vlastnictví, tj. práv autorských včetně práv příbuzných právu autorskému). Ještě v roce 2005 jsem dostal finanční zálohu, kterou jsem zdanil, v roce 2006 jsem dostal zbytek peněz, ty budu danit letos. Teď mi nabídl spolupráci na dalším softwarovém projektu, za který bych měl být placený provizí za prodané kusy.
Lze u smlouvy o dílo pobírat tímto způsobem provize?
Můžu si vícekrát takhle přivydělat, když nemám ŽL? Nevadí to něčemu FÚ nebo zdrav. pojišťovně? Hlavně u té zdrav. projišťovny nevím, tam mi při prvním daň. přiznání volali, že nejsem OSVČ, a že se mám přihlásit či co, ale já OSVČ nejsem, tak jsem jim to vysvětloval. Když ale budu mít další příjmy (doplatek za první projekt, další projekty), nemusím si založit ŽL?
Pokud by těchto projektů bylo více, je lepší si zařídit ŽL (na vedlejšák) nebo zůstat u smluv o dílo? Někdo mi říkal, že pokud budu mít ŽL, že musím pracovat minimálně pro 2 firmy, jinak by se to mohlo brát jako obcházení toho, že by mě dotyčný, se kterým smlouvu o dílo uzavírám, měl vést jako zaměstnance.
Měl bych tyto "vedlejšáky" hlásit zaměstnavateli?
Díky za objasnění.