Prokurista a vyplácení odměny?

• (neregistrovaný)

6. 2. 2007 15:11

Dobrý den,
    jak je to prosím, když je někomu udělena prokura, musí to být zaměstnanci a pohlíží se na tento příjem, jako na příjem zaměstnance nebo jsou jiné možnosti? Může to být člověk "z venku" a vyplácí se mzda jako by byl zaměstnanec nebo může být třeba nějaká mandátní smlouva a k tomu by se vyplácel příjem, jako z podnikání, kdyby třeba měl prokurista živnostenský list na poradenství nebo tak něco?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2008 8:19

Zd. (neregistrovaný)

Re: Prokurista a vyplácení odměny?
      V naší firmě máme prokuristu, který nemá u nás pracovněprávní vztah, není osobou podnikající, je to prostě člověk "z venku", který vykonává funkci na základě rohodnutí VH, zápisu v OR a povinností vyplývající z obchodního zákoníku a samozřejmě se řídí při výkonu činnosti pokyny podnikatele.
      Uvedu, jak se k tomu stavím, ale nedávám to jako 100% příklad, protože nejsem si úplně jistá. Budu ráda, když se k tomu někdo ještě vyjádří.

Z hlediska daně:
      jsem použila výklad z Verlag Dashofer a poznatky přednášejícího ze školení a zařadila takový příjem - jako příjem obdobný dle § 6 odst. 1 písm. a) ZDP. Prokurista nepodepsal prohlášení, takže odměnu do 5000,- Kč zdaňuji srážkovou daní.

Z hlediska zdravotního pojištění:
      jsem použila výklad Mgr. Červinky ze mzdové účení č. 11/07, kde uvádí že z příjmů prokuristů, likvidátorů a neuvolněných zastupitelů se pojistné odvádí.

Z hlediska sociálního pojištění:
      jsem rovněž použila výklad přednášejících ze dvou školení, z kterého vyplývá, že pokud činnost prokuristy nesouvisí s pracovně právním vztah, účast na nemocenském pojištění nevzniká. Tady si nejsem jistá a napíšu ještě konkrétní dotaz na příslušnou sociálku. Už jsem takto postupovala před dvěma lety u prokuristy jiné firmy a z OSSZ jsem dostala odpověď, že takový příjem nepodléhá odvodu sociálního pojištění.

Budu ráda, pokud se někdo ještě k diskuzi připojí.

Zd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).