Re: Převod leasingu vč.zaúčtování
Pokud by cese leasingu proběhla mezi FO a jiným subjektem, došlo by k vyrovnání zaplacené akontace (či první zvýšené částky,..) ?
Pokud ano, tak je nutno stanovit cenu obvyklou vyrovnání a v této výši zaúčtovat závazek s.r.o. za FO a pak na 381 časově rozlišovat.
Při cesi jinému subjektu by určitě došlo k finančnímu vyrování. Mohu tedy použít částku časového rozlišení akontace a splátek uhrazených FO jako cenu obvyklou pro předpis fin.vypořádání? No a taky je mi jasné, že na rozvahovém účtu budu tento závazek evidovat až do smrti.
takto bych to nestanovila. Raději bych si zaplatila odhadce, aby stanovil hodnotu auta a tu ponížil o splátky, které budete hradit leas.společnosti. Nemyslím, že by bylo ekonomicky a možná i daňově vhodné stanovit cenu tak jak píšete, tj. bez amortizace předmětu leasingu.
Závazek vůči fyz.osobě asi nebudete evidovat až do smrti, toho se z praxe vůbec neobávám. Nezapomeňte také na to, že fyz.osoba, která např.přeruší podnikání či ukončí, tak svou pohledávku (vůči s.r.o.) bude muset dodanit. Samozřejmě u FO při vypořádání akontace je proti příjmům hodnota výdajů z neumořené akontace
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2007 20:14
Podnikatel FO založil s.r.o., kam (laicky řečeno) převedl celou svou činnost. Jako FO měl os.auto na leasing a smlouvou o změně subjektu předmětu leasingu byla provedena cese-převod na s.r.o.
V s.r.o. je společníkem a jednatelem. Žádné finanční vyrovnání nebylo provedeno. S.r.o. pokračuje ve splátkách dle původní smlouvy. Potřebuji poradit, jak mám provést časové rozlišení akontace ú.381 a jestli jej vůbec mohu provést např. jako závazek ke společníkovi. Jsem z toho trochu zmatená a nevím, co s tím. Děkuji za jakoukoliv radu či nakopnutí. Zuzik.