Re: Proplacení svátku u měsíční mzdy??
Právě jsem dala stejný dotaz do diskuze. U programu POHODA, který používám, je v novinkách pro r. 2007 uvedeno, že podle §115 ZP přísluší za odpadlou prac.dobu, v důsledku svátku, náhrada mzdy ve výši prům.výdělku. Toto platí i pro zaměstnance, kteří mají pevnou měsíční mzdu. Taky je to pro mě novinka, ale asi to tak bude?
ZP §115 nebo o tom píší v MÚ 2/07
protože zaměstnancům odměňovaným mzdou nemůže být za svátek, který připadl na jejich obvyklý pracovní den, poskytována mzda, přísluší jim náhrada mzdy, nelze ani tento svátek zahrnovat do odpracované doby - ted je to stejné jako např. u dělníků
No já bych řekla, že §115 řeší svátek pokud je odpracovaný!!!!!!
To znamená, je svátek a já jdu do práce.
Proplacený svátek u mě znamená, že nejdu do práce a dostanu celou měsíční mzdu, jako bych pracovala.Tam však není náhrada mzdy.
V komentářích k ZP k § 115 je uvedeno, že nový ZP sjednotil postup při proplácení náhr. za svátek, tzn. že by se mělo postupovat stejně u hodinové i měsíční mzdy - to je k odst. 3 §115. A když zaměstnanec pracoval ve svátek, postupuje se podle odst 1-2, tj. dosažená mzda +náhradní volno, které si vybere a bude mu proplaceno prům.výdělkem, nebo dosažená mzda a dle odst. 2 /při dohodě/+příplatek ve výši prům.výdělku.?????????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2007 8:52
Slyšela jsem , že od roku 2007 se svátek při měsíční mzdě proplácí průměrem jako u náhrad za dovolenou. Nějak se mi to nezdá. Nikde jsem to nenašla , co Vy na to ??? Dík Pišta