LeeX

• (neregistrovaný)

9. 2. 2007 22:05

prosím prosím, odpovězte mi na mé otázky u příspěvku, kdy mě obviňujete z šíření paniky. začínám být zmaten ohledně toho, že právníci podnikají podle zákona o advokacii...(opět upozorňuji, že jsem psal právník, nikoliv advokát), že šířím jakousi paniku, když tvrdím, co se má hlásit...
    BTW: evo, chápu, že mi napíšete, že mám pokračovat v původní diskuzi, ale když ona leax vždycky plivne, a na další reakce mlčí...a mlčí.....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2007 18:37

graver (neregistrovaný)

právníci a advokáti
      Tu diskusi jsem nesledoval, ale připojím se pokud jde o výklad pojmů právní a advokát, protože to sám nějak nechápu.
      Imho je právník de iure advokátem (advokát je jen podmnožinou obecného pojmu právník z hlediska rozsahu aktivit), tudíž se na něj vztahuje zákon o advokacii. Chaos do toho vnáší zák. 209/1990 Sb., o komerčních právnících, který je ale platný jen pro právníky, poskytující pomoc subjektům v souvislosti s jejich podnikáním.

• 10. 2. 2007 20:07

1234 (neregistrovaný)

Re: právníci a advokáti
      ale souhlasíte s tím, že právník (ne advokát - doufám, že se shodneme na tom, že ne každý právník může být advokát:-) může podnikat podle živnostenského zákona, na ŽL?

• 10. 2. 2007 22:07

Jirka (neregistrovaný)

Stejně jako graver jsem nečetl původní diskusi, nicméně oznamovací povinnost na právníka ne. Lea má pravdu, i když to možná myslela jinak.

• 10. 2. 2007 21:23

Jirka (neregistrovaný)

---
      1. 209/1990 o komerčních právnících do toho chaos vnášet ani nemůže, prvním /vlastně druhým/ krokem zákona o advokacii bylo zrušení 209/1990.
      2. Podle zákona o avokacii právník taky podnikat nemůže, přečtěte si § 2 zákona.
      3. Souhlas že může mít živnostenský list, pochopitelně na něco jiného než právní služby, ty jsou zákonem o advokacii vyloučeny ze živností.
      ---

• 11. 2. 2007 9:27

graver (neregistrovaný)

>1. 209/1990 o komerčních právnících do toho chaos
      >vnášet ani nemůže, prvním /vlastně druhým/ krokem zákona
      >o advokacii bylo zrušení 209/1990.
      Máte pravdu - §71/2.
      >2. Podle zákona o avokacii právník taky podnikat
      >nemůže, přečtěte si § 2 zákona.
      To je právě to, co si chci vyjasnit - co to je právník. Je to (obdobně jako advokát) legálně definovaný pojem? Nebo je to obecné označení subjektu, který poskytuje právní služby?
      Shodneme se, že právník může (m.j.) poskytovat advokátní služby? Pokud ano, tak je bude poskytovat podle zákona o advokacii.
      >3. Souhlas že může mít živnostenský list, pochopitelně
      >na něco jiného než právní služby, ty jsou zákonem o
      >advokacii vyloučeny ze živností.
      Zase ten pojem "právní". Zákon o advokacii může vylučovat z živností *advokátské* služby (to ostatně vylučuje především už ŽZ - §3/2c).
      Aby to bylo jasné - nepřu se, podle čeho kdo podniká, spíš si chci ujasnit, co je to právník. Třeba mi odpoví kolega "právník" :-))

• 12. 2. 2007 14:49

Pavel (neregistrovaný)

Nejsem právník, živím se poctivě. :-))

Domnívám se, že právník je člověk s právním vzděláním.

Právní služby může poskytovat pouze advokát (§1, §2 ZoA).

Právní služby pak mohou poskytovat i jiné subjekty na základě speciálního zákona - daňový poradce, notář, patentový zástupce aj.

Právník samozřejmě může mít ŽL, ale ne na poskytování právních služeb. Když nesloží advokátské zkoušky tak mají většinou ekonomickoorganizační poradenství.

Hezký den!

• 12. 2. 2007 18:12

LeaX (neregistrovaný)

Re: LeeX
      Vidím, že se tady rozpoutala mohutná diskuse, takže netřeba se zapojovat. Pokud mé příspěvky považujete za "plivání", je to Váš názor a ten Vám nehodlám v žádném případě upírat. Jen se divím, proč tolik "prskáte" a snažíte se za každou cenu prosadit svůj názor - viz reakce a jejich vývoj u původního příspěvku - nemají chybu!
      Jinak navrhuji, abychom tazatelům zde, pokud je to aspoň trochu možné, především časově, pomáhali/y nalézt řešení jejich problémů a šířit daňovou a účetní osvětu, místo utápění se v nekonečných diskusích a osočování.
      Pěkný den a hodně úspěchů ve zdolávání daňových a účetních problémů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).