Srážky ze mzdy

• (neregistrovaný)

11. 2. 2007 11:49

Zaměstnanec má podepsanou dohodu o srážkách ze mzdy se společností Profireal a Home Credit. Na základě žádostí těchto společností mu zaměstnavatel provádí srážky ze mzdy. Výpočet nezabavitelné částky je mi jasný, ale potřebovala bych poradit, jaká je nová úprava od 1.1.2007 v tom, jestli mu tyto srážky zaměstnavatel musí provádět nebo může provádět nebo bez jeho souhlasu nesmí provádět.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2007 16:48

ir (neregistrovaný)

Re: Srážky ze mzdy
      Jen neověřeně mám informace, že ve srážkách, které byly započaty před 1.1.2007 se má pokračovat. Zatím jsem nové požadavky po 1.1.2007 nedostala, tak jsem neměla potřebu to řešit. Ale také bych ráda věděla, jak se opravdu má po novu postupovat.

• 12. 2. 2007 8:02

Anna (neregistrovaný)

V přechodných ustanoveních nového zákoníku práce je, že musíme srážet, bude-li nám předložena dohoda uzavřená před 1.1.2007. Jen se nesmí zvyšovat částka, na kterou bylo uzavřeno placení. Vzhledem k tomu, že teď dochází dohody z předešlých let, ještě si užijeme. A obávám se, že Profirealy a jiné společnosti mají dost času si zas něco do zákona prosadit...

• 12. 2. 2007 8:51

Petra (neregistrovaný)

Aničko, můžete mi říct, které je to přechodné ustanovení? Potýkám se s takovýma společnostma pořád, od zaměstnance mám prohlášení, že si platí trvalým příkazem ze svého účtu. Od Profirealu mi přišla žádost o srážku. Musím mít od zaměstnance podepsanou smlouvu o souhlasu s prováděním srážek, jak to vyžaduje ZP? A co když s tím zaměstnanec souhlasit nebude?

• 12. 2. 2007 10:59

Anna (neregistrovaný)

Musím trochu poopravit svou původní informaci, není to přímo v zákoníku práce, ale v zákoně 264/2006, kterým se mění v souvislosti s novým ZP některé další zákony, najdete to v článku XLIV.
      Ten souhlas většinou nevyžaduju - podepsali to, když si tu jejich výhodnou půjčku brali. Ale upozorním zaměstnance, že si tu dohodu poslali. Když se vyskytne případ, že s tím zaměstnanec kategoricky nesouhlasí, nechám si to od něj dát písemně s tím, že tam napíše, že si bude hradit sám ze svého účtu. Nevím, je-li to právně v pořádku, ale zatím to prošlo, nikdo nás nežaloval...

• 12. 2. 2007 12:51

Petra (neregistrovaný)

Doteď jsem to taky tak dělala, jenže teď se obávám, abych nenarazila právě tím, že sice mám prohlášení, že si hradí ze svého účtu a nepřeje si srážku ze mzdy, ale přesto věřitel pošle dohodu o srážkách ze mzdy a ještě si dovolí pohrozit, že pokud srážku neprovedeme, dá nás k soudu.

• 12. 2. 2007 15:04

Anna (neregistrovaný)

No - to je stejné teď jako předtím - a poslala jste jim to jeho prohlášení? Ono by se o tom dalo taky diskutovat - oni by vám měli předložit originál dohody o srážkách a ne kopii smlouvy o úvěru, kde čtyřiadvacáté straně bleším písmem je, že se zároveň uzavírá dohoda o srážkách... Záleží na vaší odvaze riskovat - kdyby mělo dojít k soudu, asi by to vyhráli, ale napřed by museli předložit dohodu alespoň notářsky ověřenou. Nemám ale zkušenost, že by to tak někdy opravdu dopadlo. Třeba se ozve někdo, kdo s tím zkušenost má...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).