Re: Srážky ze mzdy
V přechodných ustanoveních nového zákoníku práce je, že musíme srážet, bude-li nám předložena dohoda uzavřená před 1.1.2007. Jen se nesmí zvyšovat částka, na kterou bylo uzavřeno placení. Vzhledem k tomu, že teď dochází dohody z předešlých let, ještě si užijeme. A obávám se, že Profirealy a jiné společnosti mají dost času si zas něco do zákona prosadit...
Aničko, můžete mi říct, které je to přechodné ustanovení? Potýkám se s takovýma společnostma pořád, od zaměstnance mám prohlášení, že si platí trvalým příkazem ze svého účtu. Od Profirealu mi přišla žádost o srážku. Musím mít od zaměstnance podepsanou smlouvu o souhlasu s prováděním srážek, jak to vyžaduje ZP? A co když s tím zaměstnanec souhlasit nebude?
Musím trochu poopravit svou původní informaci, není to přímo v zákoníku práce, ale v zákoně 264/2006, kterým se mění v souvislosti s novým ZP některé další zákony, najdete to v článku XLIV.
Ten souhlas většinou nevyžaduju - podepsali to, když si tu jejich výhodnou půjčku brali. Ale upozorním zaměstnance, že si tu dohodu poslali. Když se vyskytne případ, že s tím zaměstnanec kategoricky nesouhlasí, nechám si to od něj dát písemně s tím, že tam napíše, že si bude hradit sám ze svého účtu. Nevím, je-li to právně v pořádku, ale zatím to prošlo, nikdo nás nežaloval...
Doteď jsem to taky tak dělala, jenže teď se obávám, abych nenarazila právě tím, že sice mám prohlášení, že si hradí ze svého účtu a nepřeje si srážku ze mzdy, ale přesto věřitel pošle dohodu o srážkách ze mzdy a ještě si dovolí pohrozit, že pokud srážku neprovedeme, dá nás k soudu.
No - to je stejné teď jako předtím - a poslala jste jim to jeho prohlášení? Ono by se o tom dalo taky diskutovat - oni by vám měli předložit originál dohody o srážkách a ne kopii smlouvy o úvěru, kde čtyřiadvacáté straně bleším písmem je, že se zároveň uzavírá dohoda o srážkách... Záleží na vaší odvaze riskovat - kdyby mělo dojít k soudu, asi by to vyhráli, ale napřed by museli předložit dohodu alespoň notářsky ověřenou. Nemám ale zkušenost, že by to tak někdy opravdu dopadlo. Třeba se ozve někdo, kdo s tím zkušenost má...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2007 11:49
Zaměstnanec má podepsanou dohodu o srážkách ze mzdy se společností Profireal a Home Credit. Na základě žádostí těchto společností mu zaměstnavatel provádí srážky ze mzdy. Výpočet nezabavitelné částky je mi jasný, ale potřebovala bych poradit, jaká je nová úprava od 1.1.2007 v tom, jestli mu tyto srážky zaměstnavatel musí provádět nebo může provádět nebo bez jeho souhlasu nesmí provádět.
Děkuji