Re: Neuhraz.pohledávky, jak účetně a daň
>Firma AB měla mezi svými odběrateli nějaké neplatiče.
>Své pohledávky vymáhala v soudních a konkurzních
>řízeních. Všechna řízení potvrdila její nároky, ale
>pohledávky jí ještě nebyly uhrazeny.
>
>V souvislosti s vymáháním pohledávek měla firma AB
>"vícenáklady" jako např. náklady soudního řízení,
>exekuce, právní zastoupení a úrok z prodlení. V rámci těch
>řízení byly firmě přiznány též nároky na náhrady těch
>"vícenákladů", přičemž ani tyto náhrady nejsou ještě
>uhrazeny.
>
>pokud Vám pěníze nepřijdou,je to pro Vás nedan.výnos,kterým si pak upravíte přiznání. tak že z nej nakonec nebudete dan odvadet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2007 23:54
Firma AB měla mezi svými odběrateli nějaké neplatiče. Své pohledávky vymáhala v soudních a konkurzních řízeních. Všechna řízení potvrdila její nároky, ale pohledávky jí ještě nebyly uhrazeny.
V souvislosti s vymáháním pohledávek měla firma AB "vícenáklady" jako např. náklady soudního řízení, exekuce, právní zastoupení a úrok z prodlení. V rámci těch řízení byly firmě přiznány též nároky na náhrady těch "vícenákladů", přičemž ani tyto náhrady nejsou ještě uhrazeny.
DOTAZ:
Jak byste prosím správně zaúčtovali pohledávky přiznané jako náhrada těch vícenákladů? Napadá mě MD315 D644, co vy na to?
Jestli jsem správně pochopila ZDP §23/3/a/6, tak daňovým výnosem jsou až přijaté sankce, nikoliv jejich "předpisy".
Takže jak účtovat nyní? Na D644 nedaňově?
A po úhradě MD644nedaň D644daň?
Zdá se mi to divné, asi někde dělám chybu. Prosím poraďte, děkuji předem!
PS: Omlouvám se za slovo "vícenáklady", nenapadlo mě zrovna nic lepšího, jak nazvat ten souhrn různorodých výdajů ;--)