Re: Přerušení podnikání, danové přiznání
>Dobrý den, prosím o radu ohledně přerušení mého
>podnikání. Jsem OSVČ, která v roce 2006 k 30.4. přerušila
>podnikání na dva roky (vše jsem oznámil příslušným
>úřadům) z důvodu každodenní péče o blízkou osobu. Vedu
>daňovou evidenci a nejsem plátce DPH.
>
>Dotazy:
>1) pravděpodobně se na mne nebude vztahovat min.
>základ daně, protože od 1.5.06 pobírám dle rozdhonutí
>příspěvek při péči o blízkou osobu až do konce roku 2006.
>Bude mi tvořit základ daně pouze rozdíl mezi příjmy a
>výdaji?
MZD se na Vás nevztahuje (§ 7c/4/c).
>
>2) uhradil jsem ještě nekteré faktury v hotovosti v
>období květen a červen. mohu si je zahrnout také do
>výdajů v daném roce, i když přerušeno mám k 1.5.2006?
Ano, ale dejte pozor, aby se uplatňované výdaje daly jednoznačně vztáhnout k dosahovaným příjmům.
>
>3) podnikatelský účet jsem uzavřel také v období
>5/2006. Peníze mám převést do pokladny když je zůstatek na
>účtě 0,- a mohu je vybrat jako osobní spotřebu?
Ano.
>
>4) co s majetkem, zůstává mi dále v evidenci. Z
>obchodního majetku jsem si převedl pouze přívěsný vozík. Jak
>mám tento převod v daňové evidenci zaznamenat,
>případně v jaké ceně. Vozík je odepsán.
Jen zápis do evidence o vyřazení do osobního užívání. Cena je nulová, vozík už byl "spotřebován".
>
>5) zbylé zásoby - mohu tvrdit že jsem vše prodal za
>sníženou a následně za minimální cenu před přerušením.
>Neudělal jsem soupis zbylých zásob.
Tak je "prodejte" před, nebo i po přerušení. Jinak byste musel o cenu nespotřebovaných zásob zvýšit základ daně za rok 2006 (v tabulce E)
>
>6) Jak mám posutupovat v následujím období v případě,
>že nezačnu znova podnikat, ale budu např. veden v
>evidenci ÚP? Musím podávat daňové přiznání dále.?
Nemusíte. Je dobré poslat na FÚ alespoň prohlášení, že jste ve zdaňovacím období neměl příjmy z podnikání, přesahující zákonem stanovenou hranici (15.000,- Kč), ani jste nevykázal ztrátu.
>
>Děkuji za odpovědi
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2007 9:12
Dobrý den, prosím o radu ohledně přerušení mého podnikání. Jsem OSVČ, která v roce 2006 k 30.4. přerušila podnikání na dva roky (vše jsem oznámil příslušným úřadům) z důvodu každodenní péče o blízkou osobu. Vedu daňovou evidenci a nejsem plátce DPH.
Dotazy:
1) pravděpodobně se na mne nebude vztahovat min. základ daně, protože od 1.5.06 pobírám dle rozdhonutí příspěvek při péči o blízkou osobu až do konce roku 2006. Bude mi tvořit základ daně pouze rozdíl mezi příjmy a výdaji?
2) uhradil jsem ještě nekteré faktury v hotovosti v období květen a červen. mohu si je zahrnout také do výdajů v daném roce, i když přerušeno mám k 1.5.2006?
3) podnikatelský účet jsem uzavřel také v období 5/2006. Peníze mám převést do pokladny když je zůstatek na účtě 0,- a mohu je vybrat jako osobní spotřebu?
4) co s majetkem, zůstává mi dále v evidenci. Z obchodního majetku jsem si převedl pouze přívěsný vozík. Jak mám tento převod v daňové evidenci zaznamenat, případně v jaké ceně. Vozík je odepsán.
5) zbylé zásoby - mohu tvrdit že jsem vše prodal za sníženou a následně za minimální cenu před přerušením. Neudělal jsem soupis zbylých zásob.
6) Jak mám posutupovat v následujím období v případě, že nezačnu znova podnikat, ale budu např. veden v evidenci ÚP? Musím podávat daňové přiznání dále.?
Děkuji za odpovědi