Re: Prodej auta zařazeného v majetku k p
Proč byste ho chtěla zařazovat do majetku, je to hrozně složité, spíš se Vám vyplatí vést knihu jízd soukromým vozidlem a účtovat výdaje podle km a za to období, kdy budete vykazovat tyto jízdy zaplatit silniční daň, na tom jistě vyděláte víc než na složitém zařazování do majetku.
Abych si do nákladů mohla dát garáž a případné opravy. Při zařazení k majetku po podnikání jen založím kartu DM a pak při prodeji ho vyřadím z podnikání v důsledku prodeje. Zůstatkovou cenu dám do nákladů a částku za kterou ho prodám do výnosů ne?:-)Nevím jestli si to myslím dobře:-) a pak zase zařadím do podnikání auto které si koupím.
Nevím sice, o jak drahé auto se jedná, ale já bych si v DE auto do majetku rozhodně nedávala, tedy pokud nejde o leasing a následné odkoupení, opravy???....pokud přesáhnou 40.000, tak jde o technické zhodnocení...ještě se raději na ty odpisy kouknu, ale nějak se mi to nezdá...ale určitě Vám výdaje za km pokryjí náklady na garáž :-)
Nevíte jestli při registraci k silniční dani se na FÚ oznamuje jestli mám auto v majetku k podnikání nebo ne? Jdu se tam zaregistrovat zítra:-)
Ještě to zkusím spočítat podle přibližných najetých km za měsíc. Kdybych ho nedávala do podnikání tak si píšu cesťáky a na konci roku si je vyjedu s průměrnou cenou za pohonné hmoty?
Nemusíte nahlašovat o jaké auto jde, jen se zaregistrujete k silniční dani, na konci roku se mrknete, jak Vám vychází daňové přiznání a s najetými kilometry soukromým autem se dají dělat divy :-), průměrnou cenu pohonných hmot vyhlašuje ministerstvo a k tomu si přidáte ještě "amortizaci", což je 3,50 km podle typu vozidla...no a pak to spočítáte podle průměrné spotřeby uvedené v TP vozidla...vypadá to složitě, ale je to práce na pár minut :-)
Měsíčně to tipuju tak na 500km. Děkuji Vám! Ještě prosím Vás jedna věc. Jak "dopodrobna" by měla být psaná Kniha jízd? Jezdím denně po několika místech po Ostravě, tak vždycky napíšu k jednomu dni části Ostravy kde jsem byla+počet km, stav tachometru. Stačí to?
ano, to by mělo stačit, ale klidně si občas udělejte
>>>pracovní cestu i dál, ať tím něco získáte :-)
>>
>>Dobrý nápad:-) Díky moc za dobré rady do podnikání:-)
>>Mějte se hezky
>
>Přeji úspěšné podnikání...a hlavně mě nenapráskejte FÚ
>:-)))))
Ha,ha nikdo Vás práskat nemusí, protože pracovnice FÚ jsou na této diskuzi jako doma. A asi odtud čerpají to co neví a přitom by měly vědět, to jen tak na okraj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2007 15:42
Dobrý den,
vyplatí se mi zařadit auto do majetku k podnikání když ho plánuji letos prodat? Když bych ho prodala za stejnou cenu za kterou jsem ho koupila.
Když auto zařadím do podnikání za 140tis. tak ho pak vyřadím za 140tis.-to dám do nákladů a jak ho prodám za 140tis., tak dám 140tis. do výnosů, takže mi vyjde 0, to znamená žádný zisk ke zdanění. Píšu to správně?
Jde mi hlavně o to že měsíčně dám 800,- za garáž a to si můžu dát do nákladů až když budu mít auto zařazené v majetku k podnikání.
Vedu DE a podnikám od 02/07.
Děkuji za každou radu.