Mám po ukončení VŠ na nějaké "dávky"?

• (neregistrovaný)

13. 2. 2007 20:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to po ukončení VŠ: do kdy se musím hlásit na pacovní a sociální úřad? Můžu si ponecht "prázdniny"? pokud nenajdu zaměstnání, mám nárok na nějaké dávky?
    Děkuji Míla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2007 20:06

1234 (neregistrovaný)

Re: Mám po ukončení VŠ na nějaké "dávky"
      neměla by jste se zajímat spíš o možnost zaměstnání, než o dávky? o to kde sehnat práci místo do kdy jít na pracák a sociálku s nataženou dlaní? nebojte, když začnete pracovat, budete mít nárok na dovolenou.

• 13. 2. 2007 22:45

Bez komentáře (neregistrovaný)

>>Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to po
      >>ukončení
      >>VŠ: do kdy se musím hlásit na pacovní a sociální
      >>úřad?
      >>Můžu si ponecht "prázdniny"? pokud nenajdu
      >>zaměstnání,
      >>mám nárok na nějaké dávky?
      >>Děkuji Míla

>neměla by jste se zajímat spíš o možnost zaměstnání,
      >než o dávky? o to kde sehnat práci místo do kdy jít na
      >pracák a sociálku s nataženou dlaní? nebojte, když
      >začnete pracovat, budete mít nárok na dovolenou.

Docela by mne zajímalo, jaká VŠ generuje takovéto absolventy.

• 14. 2. 2007 10:34

Ilona (neregistrovaný)

Neznám odpověď, ale dotaz mi připadá normální, prostě se chce informovat,kdyby nesehnal práci, co v tom případě dělat. Možná někoho popíchlo slovo "prázdniny".

• 14. 2. 2007 11:13

Líba (neregistrovaný)

Máte pravdu, občas taky napíšu něco, co vyzní úplně jinak než jsem to myslela.

Po řádném ukončení studia je absolvent ještě další měsíc považován za nezaopatřené dítě, pokud nemá po celý měsíc výdělečnou činnost nebo není registrován na ÚP. Zákon o sociální podpoře 117/1995 § 14 2b)
      Pokud studia zanechá předčasně, přestává být studentem v tom měsíci, kdy studium ukončil.

Jestli si během studia přivydělával v nějakém pracovním poměru, z kterého bylo odváděno SP, tedy i DPČ, může mít nárok na podporu. Nevím přesně, jak dlouho si musel vydělát, tuším že 6 měsíců v posledních 2 letech, ale to třeba ještě někdo upřesní. Nárok na sociální dávky se posuzuje individálně, takže podle situace celé rodiny.

• 15. 2. 2007 8:02

Karin (neregistrovaný)

Ahojky, jsem taky absolvent - už teda pracuju. Se mnou to bylo tak. Kdyz jsem dostala potvrzeni ze školy o ukončení studia - už si nepamatuju, jestli to bylo při promocích nebo mi to přišlo poštou, tak jsem se šla zaregistrovat na úřad práce - to hlavně kvůli zdravotnímu pojištění. škola ho za vás platí jenom 1 měsíc po skončení studia (za které se mimochodem považuje datum vykonání státní závěrečné zkoušky, nikoliv promoce!!!!), tak jsem šla tedy na zdravotní pojišťovnu a nahlásila, že jsem na úřadu práce. Z úřadu přáce jsem taky musela zajít požádat o podporu v nezaměstnanosti a to i přesto, že jsem při škole nepracovala a tudíž se mi započítalo do opracované doby pouze 6 měsíců a pro nárok na podporu musí být odpracován minimálně rok. NO a pak následovala sociálka, kde jsem musela předložit, že jsem si zažádala na pracáku o podporu, poté doložit rozhodnutí o nepřiznání podpory. Na sociálce je nutno doložit příjmy v rodině a taky náklady na domácnost - je to opravdu hafa papírů. A přibližně tak po měsíci jsem dostala vyrozumění o přiznání dávek (nevím, jak se přesně jmenují). Já dostala něco kolem 4000, ale opravdu to závisí na příjmech v rodině. Navíc od nového roku platí vyživovací povinnost rodičů, takže pokud mají rodiče příjmy u tříčlené rodiny myslím víc jak 12.000 tak na dávky nárok mít nebudete

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).