Stravenka a stravné v jeden den!!!

• (neregistrovaný)

14. 2. 2007 9:06

Dobrý den,
    zaměstnancům dáváme stravné po 3 odpracovaných hodinách.
    Pokud jede zaměstnanec na služební cestu a vzniká mu nárok na stravné - dostává pouze stravné(máme upraveno vnitřní směrnicí).
    Tzn.že stravné má vždy přednost před stravenkou.

Ale doslechla jsem se,že zde někdo dává jak stravenku tak i stravné.

1) Stravenku není zaměstnavatel povinen dávat, či-li lze dát pouze stravné ikdyž odpracuje např. celou směnu a ještě jede na služební cestu?

2) Je stravenka v tomto případě daňově uznatelná?

Děkuji všem za odpověď, popřípadě za odkaz na zákon.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2007 6:38

Patricie (neregistrovaný)

Re: Stravenka a stravné v jeden den!!!
      Dle mého názoru nelze poskytnou stravné i stravenku v jeden den tak, aby oboje bylo daňově uznatelné, nebo možná jenom nějaká poměrná část. Tuto otázku jsme u nás ve firmě taky řešili a ověřovala jsem to i u našeho daňového poradce a ten mi řekl to samé. Nikde v zákoně jsem to nějak nenašla, ale případá mi to logické.V tomto případě bude asi stravné pro zaměstnance i výhodnější. Myslím, že takhle by to mělo být i když zajišťuje firma obědy pro zaměstnance.

• 15. 2. 2007 6:59

Eva (neregistrovaný)

Re: Stravenka a stravné v jeden den!!!
      Pokud to dobře chápu, mohu dát stravenku i stravné, ale daňově pouze uznám jednu z nich.
      Stravné je pro něho výhodnější. Ovšem když odpracoval celou směnu 6-14h. a jel tentýž den na sl.cestu od 16h. do druhého dne, jak to řešit?
      A když mu dám pouze stravné, nešidím ho?
      Nově máme v kolektivní smlouvě,že v případě odpracování více jak 10h., vzniká zaměstnanci nárok na druhou stravenku. Myslíte,že ta
      druhá není daňově uznatelná?
      Moc Vám děkuji za odpověď Patricie:o)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).