Re: Debetní úroky u kontok.účtu
Zkuste odhadnout poměr výdajů soukromých a firemních a podle toho pokrátit daňové výdaje na ty debetní úroky. Jestliže je propad způsoben z cca 70% osobními a nedaňovými výdaji, účtovala bych tedy jako daňově účinné ty d.ú. jen ze 30% a zbytek nedaňově.
Samozřejmě na toto mohou být rozdílné názory, ale viděla bych třeba analogii v používání telefonu k soukromým/firemním účelům. Také můžeme nechat v daňových výdajích jen tu "firemní" část.
Evo M. děkuji za rychlou odpověď. Jenže to já právě odhadnout nedokážu. Např. když vyzvedne peníze, je to na daňové nebo nedaňové účely? To se posoudit nedá.
Ale máte pravdu, nakonec to asi udělám tak, aby se vlk nažral atd. - dám tam nějaké procento odhadem. Jana F.
Ano, to bude asi přijatelné řešení pro poplatníka i pro případnou kontrolu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2007 19:52
Debetní úroky u podnikatelských účtů s kontokorentem jsem dosud evidovala jako daňově uznatelný výdaj, něco jako poplatek bance za služby. Ale teď jsem narazila na debetní úroky dost vysoké, každý měsíc až v tisících.
Účet je sice podnikatelský, ale mínusový stav je způsobený kromě výdajů daňově uznatelných také z velké části přesuny na soukromé účty, splácení kreditů a výběry peněz.
Myslím tedy debetní úroky dát spíš jako nedaňový výdaj?
Prosím potvrďte mi to někdo, ať toho člověka zbytečně neošidím. Jana F.