Re: DE - kuchyně - vedení skladu
To je docela problém. Finanční úřad může někdy chtít, abyste jim dokázala, že všechny suroviny, které jste nakoupila, jste také "provařila". Že jste neměla ztráty nad normu. Účtuji pekárnu, tam jsme zavedli systém, kde se z receptur jednotlivých výrobků přes skutečné množství vyrobených výrobků dostáváme na plánovanou spotřebu surovin. Srovnáváme se skutečnou spotřebou (stav zásob na začátku období, nákup, stav zásob na konci období). Jde to docela dobře (i když je to pracné), ale v tomto případě se nejedná o velké množství receptur. U vás je to složitější. Možná zkusit obědy rozdělit do několika skupin (třeba dle podílu potravin na celkových nákladech), pro každou skupinu vytvořit směrnou kalkulaci, spočítat kolik obědů v jaké skupině se uvařilo, srovnat se skutečnou spotřebou surovin (v Kč). Do kalkulací samozdřejmě zahrnout zdůvodnitelné ztráty (technologické, rozprach...). Ale asi si to představuji moc jednoduše.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 3. 2007 15:20
Dobrý den,
budu ráda, když budu moci s někým z vás zkonzultovat správný postup při účtování kuchyně. Jedná se o vaření obědů pro domov důchodců, tzn. prodej hotových jídel na fakturu. Jedna paní účetní mi poradila, že není nutné vést skladovou evidenci (jedná se o DE), že mohu dávat suroviny na výrobu přímo do nákladů a tržby do výnosů. Na konci roku pouze budu mít zdokladovanou inventuru zásob, kterou ovšem oproti podvoj. účetnictví nebudu vyhazovat z nákladů. Co bych ještě pro případnou kontrolu měla mít uschované? Z faktury není patrné jaké druhy jídel jsou prodávané (pouze počet jídel a cena za kus). Je nutné tedy doložit co se vařilo přesně (myslím nějaké jídelní lístky, např.) A co kalkulace jídla, je k něčemu nutná, když sklad nevedu?
Děkuji moc za odpověď