Těhotenství a ukončení pracovního poměru

• (neregistrovaný)

23. 5. 2007 11:52

Dobrý den, potřebovala bych poradit, nejsem si jistá, že jsem to celé pochopila správně. Moje kamarádka podala výpověď z pracovního poměru a beží ji výpovědní lhůta, která končí 30.6.2007, ale tento týden zjistila, že je těhotná a těhotná již byla v době, kdy výpověď podávala, ale samozřejmě, že o tom nevěděla.takže, dle mého názoru, ji pracovní poměr skončí k 30.6.2007, ale bude v 6-ti měsíční ochranné lhůtě. Pokud v této době onemocní, tak nemocenské dávky ji bude vyplácet OSSZ (jedná se o malou organizaci). Jelikož termín porodu je určen dle lékaže na první polovinu prosince a musí nastoupit mateřskou 6 týdnů před porodem - což je pravděpodobně říjen - tak 6-ti měsíční lhůtu bez problémů splní. A v této souvislosti, mě napadá ještě jedna otazka: Měla by se po skončení pracovního poměru zaregistrovat na Úřad práce?? Nebo by pro ni bylo lepší, být v pracovní neschopnosti?? Pochopila jsem to celé správně??
    Moc vám děkuji za odpověď Iveta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2007 12:05

Veronika (neregistrovaný)

Re: těhotenství a ukončení pracovního po
      Ochranná lhůta je 42 dnů po skončení pracovního poměru, během kterých by měla omarodit. Jinak se samozřejmě může evidovat na úřadu práce, ale řekla bych, že pro ni bude výhodnější marodit.

• 23. 5. 2007 12:09

Iveta (neregistrovaný)

Moc děkuji, takže pokud to dobře chápu, pokud by promeškala ochranou lhůtu 42 dnů, tak by pak neměla nárok na nemocenské dávky, ale pak až nárok na mateřskou 6 týdnů před porodem

• 24. 5. 2007 10:23

HanaP (neregistrovaný)

Nejsem si tím 100% jistá a nemám čas hledat, ale domnívám se, že pokud onemocní i po uplynutí 42 dní ochr. lhůty, tak vzhledem k tomu, že byla těhotná už v okamžiku, kdy opustila zaměstnání - a pokud jí doktor napíše, že nemoc je v souvislosti s těhotenstvím, pak má nárok na nemocenské dávky.

• 24. 5. 2007 11:43

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, žena, které skončí pracovní poměr v době těhotenství, má ochrannou lhůtu 6 měsíců. V těchto 6 měsících pak musí nastoupit na mateřskou (6 týdnů před porodem - předpokládám, že nebude zaměstnána). Pokud by vyšel nástup na mateřskou později, pak stačí onemocnět v této ochranné lhůtě a marodit až do dne před nástupem na mateřskou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).