Re: těhotenství a ukončení pracovního po
Nejsem si tím 100% jistá a nemám čas hledat, ale domnívám se, že pokud onemocní i po uplynutí 42 dní ochr. lhůty, tak vzhledem k tomu, že byla těhotná už v okamžiku, kdy opustila zaměstnání - a pokud jí doktor napíše, že nemoc je v souvislosti s těhotenstvím, pak má nárok na nemocenské dávky.
Re: těhotenství a ukončení pracovního po
Ano, žena, které skončí pracovní poměr v době těhotenství, má ochrannou lhůtu 6 měsíců. V těchto 6 měsících pak musí nastoupit na mateřskou (6 týdnů před porodem - předpokládám, že nebude zaměstnána). Pokud by vyšel nástup na mateřskou později, pak stačí onemocnět v této ochranné lhůtě a marodit až do dne před nástupem na mateřskou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2007 11:52
Dobrý den, potřebovala bych poradit, nejsem si jistá, že jsem to celé pochopila správně. Moje kamarádka podala výpověď z pracovního poměru a beží ji výpovědní lhůta, která končí 30.6.2007, ale tento týden zjistila, že je těhotná a těhotná již byla v době, kdy výpověď podávala, ale samozřejmě, že o tom nevěděla.takže, dle mého názoru, ji pracovní poměr skončí k 30.6.2007, ale bude v 6-ti měsíční ochranné lhůtě. Pokud v této době onemocní, tak nemocenské dávky ji bude vyplácet OSSZ (jedná se o malou organizaci). Jelikož termín porodu je určen dle lékaže na první polovinu prosince a musí nastoupit mateřskou 6 týdnů před porodem - což je pravděpodobně říjen - tak 6-ti měsíční lhůtu bez problémů splní. A v této souvislosti, mě napadá ještě jedna otazka: Měla by se po skončení pracovního poměru zaregistrovat na Úřad práce?? Nebo by pro ni bylo lepší, být v pracovní neschopnosti?? Pochopila jsem to celé správně??
Moc vám děkuji za odpověď Iveta