Re: Nemovitost - nákup a prodej
Nerozumím tomu, proč budete prodávat - z důvodu toho, že nevyhovuje asi ne, pak mě napadá kvůli zisku, ale otázkou je, jestli to máte v předmětu podnikání?
Pokud byste je prodávali v nezměněném stavu, tak by se jednalo o zboží. Pokud ale na něm děláte úpravy, tak bych to evidovala jako majetek. Splátky se nebudou účtovat na zálohy nebo pořízení, splátky jsou jen druh splatnosti, takže postupně budete ukrajovat ze závazků.
Daň z nemovitosti se Vás asi týkat nebude.
S tím stavebním materiálem bych si nebyla jistá, záleží na tom, jestli je to Vaše podnikání nebo kvůli čemu to vlastně děláte.
Tak můj názor: pokud to nemáte v předmětu podnikání, tak se můžete tvářit, že jste to chtěli využít pro svou činnost - nevím, jakou máte, ale snad by se to dalo nějak stanovit. Pak by se vše tvářilo, jako by to byla vše pravda a že jste si vše rozmysleli. Otázka ale je, jak by se na to díval finančák, vrazit do baráku peníze a pak si to rozmyslet.......
Uvidíme, co tomu řeknou ostatní.
*** Já myslím, že problém nebude. Prostě firma koupí HM, opraví, zrekonstruuje a prodá - do nákladů z toho všeho zřejmě nic nedostane (přpadně jen odpisy, a to kdoví jestli). Jako zboží jej evidovat nemohou - muselo by být v předmětu podnikání a žádné TZ §9 Vyhl.500) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 7. 2007 12:52
Jsme s.r.o. a koupili jsme nemovitost - rodinný dům, který chceme zrekonstruovat a posléze prodat. Kupní cena je stanovena na několik splátek, kam tyto splátky účtovat - někam na zálohy nabo na pořízení majetku? Jak to bude s platblou daně z nemovitosti, kdyz k 01.01.08 nejspíše uz nebudeme vlastníky, jen v průběhu roku? Stavební materiál použitý na rekonsturkci si můžeme dát do nákladů? Vůbec jsme se touto činností nezabývali, tak v tom teď tápu...