Hlavní navigace

Položky dokladu

  • (neregistrovaný)

    19. 7. 2007 21:28

    Dobrý den, naše firma se zabývá prodejem SW a HW. Několik našich zákazníků se v poslední době na nás obrátilo s tím, že dle jejich auditorů nesmí naše faktury přijímat, protože nelze z popisu položek jednoznačně určit, o jaký druh zboží se jedná. Naše faktury skutečně nedefinují na řádku položka například počítač Lenovo TP T61, ale pouze typ, tzn. např. Lenovo TP T61, zboží se naskladňuje podle dodavatelských faktur, které uvádějí to samé, a faktury našim zákazníkům zpětně vystavujeme z výdejky skladu. Ráda bych věděla, ve kterém zákoně se dozvím více, abychom případně upozornili i dodavatele naše. Děkuji předem!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2007 22:53

      Eva M. (neregistrovaný)

      Re: Položky dokladu
      Náležitosti dokladu stanoví zák.o DPH §28 (rozsah a předmět plnění), zák.o účetnictví §11 (obsah účetního případu). Přesněji to asi nenajdete, protože zákony musejí platit pro rozličné dodávky zboží a služeb.

      Problém bych viděla ve srozumitelnosti pro vaše zákazníky. Vy jako PC firma nemáte problém s porozuměním faktur od vašich dodavatelů, protože jste profesionálové, stačí vám jen změť nějakých čísliček a písmenek a je vám jasné, o co jde :-) Jenže vaši zákazníci můžou být laici a jejich účetní taky - a ti to potřebují mít na faktuře napsané tak, aby to pochopili.

      Svým dodavatelům nic neříkejte, vy s nimi problém nemáte. Ale při zadávání položek do pc dbejte na srozumitelný popis. Vylepšete ve své databázi popis již stávajících položek a pamatujte na to při zadávání nových položek.

    • 19. 7. 2007 23:08

      Eva M. (neregistrovaný)

      Příliš složité texty na fakturách
      Představte si obyčejnou unavenou účetní, pro níž je počítač je ta bedna pod stolem, zapíná to čudlíkem, má to obrazovku, klávesnici a myš. Když klikne na červenou ikonku, dostane se do účetnictví. Víc o tom vědět nepotřebuje, ale vaše faktury musí zaúčtovat :-)

      Prosím ty, kdo vystavují faktury: Kromě odborné hantýrky a kódů pište srozumitelné označení toho, co účtujete! Nám účetním se dostávají do rukou faktury z různých odvětví a není v našich silách rozumět všem zkratkám! Přitom jsme odpovědni za správné zaúčtování :-( Problémy pak můžou mít auditoři a následně FÚ při kontrole :-/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).