Re: Okamžité zrušení pracovního poměru
Šla bych taky raději za tím právníkem, ale pozor na § 304 ZP !!!
A ještě se mi podařílo najít vyjádření školitelky prac. práva Hany D ´Ambrosové v knize - vedení personálních agend - Výkon činnosti, který je shodná s předmětem zaměstnavatele bez předchozího souhlasu zaměstnavatele - porušením pracovní kázně bezpochyby je.
Takže určitě se napřed poraďte s právníkem
Ten § 304 hovoří o výdělečné činnosti, vy říkáte že zatím zadarmo, takže byste se mohla zeptat nějakého právníka, zda by se to nedalo vysvětlovat jako jenom seznamování nebo zaškolování s vaším budoucím zaměstnáním, protože jste zatím neměla žádnou prac. smlouvu či dohodu sjednánu. (pokud ano, tak byste ji raději spolu s novým zaměstnavatelem "stornovali".
POZOR ale, pokud budete chtít později zpochybnit výpověď jako neplatnou u soudu, musíte nyní splnit podmínku tj. bez zbytečného odkladu písemně oznámit, že TRVÁTE na tom, aby vás zaměstnavatel dále zaměstnával. Tato citace je důležitá. Přečtěte si to v § 69 odst.1 a 2.
Samozřejmě souhlasím s tím, co je napsáno, je to na probrání s právníkem.
Ale myslím, že v každém případě by měl zaměstnavatel velký problém tohle obhájit. Co jsem tak různě četl právní poradny, tohle napasovat na hrubé porušení kázně moc nejde, ale od výkladu je tu jedině soud. Ale pozor: otázka je, zda má cenu do toho jít, aby se z toho nebyla práce na černo a problém pro nového zaměstnavatele. Tím chci říct, zda raději neoželet odstupné, které stejně není životně důležité neboť máte vzápětí jinou práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2007 11:18
Dne 25.5.2007 jsem obdržela Výpověď pracovní smlouvy dle §52 pís. a ZP. Pracuji jako referentka prodeje zájezdů v cestovní kanceláři. V době mé dovolené na zotavenou v alikvotní části 9.5 pracovního dne jsem obdržela Okamžité zrušení pracovního poměru bez jakékoliv výstrahy ( 55 odst. 1, písm. b) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Důvodem okamžitého propuštění je moje bezplatná činnost v jiné CK, do které nastupuji po uplynutí výpovědní lhůty. Sděluji, že práce byla prováděna v době mé řádné dovolené a pouze proto, abych si nové místo od 1.8.2007 pojistila definitivně. Je mi 50 roků a v tomto věku je naděje získat práci minimální. Takto bych přišla o odstupné za 3 měsíce, o zbytek alikvotní části dovolené a o větší část výplaty za červenec. Dále, pokud je okamžitá výpověď oprávněná, nemám dosud nic hlášeno na PÚ. Odepsala jsem doporučeně, že okamžitá výpověď je neoprávněná a obdržela jsem od právníka firmy zákaz vstupu na původní pracoviště.
Sdělte laskavě, zda je šance vyhrát soudní při s původním zaměstnavatelem. Případné další údaje doplním.
Děkuji předem za kvalifikovanou odpověď.
V Plzni 20.7.2007 Jana Kamišová