Výpověď z důvodu nadbytečnosti

• (neregistrovaný)

23. 7. 2007 21:46

Dobrý den,
    jsem na mateřské dovolené, pobírám rodičovský příspěvek, můj syn bude mít 3.8.2007 3 roky. Jsem zaměstnancem, již vím, že pro mě firma, ve které jsem zaměstnaná, místo mít nebude.
    Měla jsem za to, že pokud pošlu zaměstnavateli oznámení, že se k 4.8.07 hodlám vrátit podle uzavřené pracovní smlouvy, musí dodržet 2měsíční výpověď, po ty 2 měsíce budu brát průměrný plat a následovat bude 3měsíční odstupné. Personalistka mně tvrdí, že je možné pobírat průměrný plat po 2 měsíce /z něho budu muset navíc platit zdravotní a sociální pojištění/a pak již dostanu jen 1měsíční odstupné.
    Hledala jsem řešení mého problému v zákoníku práce, bohužel bez úspěchu.
    Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2007 23:41

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Výpověď z důvodu nadbytečnosti
      Personalistka nemá pravdu. Peníze za výpovědní dobu se nikdy nezapočítávají do odstupného. Ve výpovědní době pracovník normálně pracuje. Pouze pokud pro něho skutečně práce není, jedná se vlastně o prostoje a pak mu náleží náhrada mzdy - a z ní se pochopitelně odvádí pojištění. Ale určitě není jisté, že můžete zůstat doma. Zaměstnavatel může trvat na tom, že i když Vám práci nepřidělí, musíte být na pracovišti. On není povinen Vás nechat doma. Po uplynutí výpovědní doby končí pracovní poměr a náleží 3 měsíce odstupného (z něho se pojištění neodvádí).

• 24. 7. 2007 8:49

Hanka (neregistrovaný)

A pokud by se stalo, že bych nastoupila na ty 2 měsíce do zaměstnání, měla zajištěno hlídání dítěte a dítě by hlídání nezvládlo, že bych musela zůstat doma, je ještě nějaké řešení?
      Děkuji.

• 24. 7. 2007 10:10

Jiřka (neregistrovaný)

Buď byste si musela se zaměstnavatelem domluvit neplacené volno, ale na to nemusí přistoupit. Nebo by Vám taky mohl navrhnout, když chcete zůstat doma, ukončit pracovní poměr dohodou (a zrušit tu výpověď pro nadbytečnost). Pokud by ale v dohodě nebyl uveden důvod (nadbytečnost), odstupné by nenáleželo.

• 24. 7. 2007 10:20

baba (neregistrovaný)

A kromě toho pozor - jsou to skoro 3 měsíce, protože výpovědní doba by začala běžet až 1.9., tj. do 31.10.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).