Re: Výpověď z důvodu nadbytečnosti
Personalistka nemá pravdu. Peníze za výpovědní dobu se nikdy nezapočítávají do odstupného. Ve výpovědní době pracovník normálně pracuje. Pouze pokud pro něho skutečně práce není, jedná se vlastně o prostoje a pak mu náleží náhrada mzdy - a z ní se pochopitelně odvádí pojištění. Ale určitě není jisté, že můžete zůstat doma. Zaměstnavatel může trvat na tom, že i když Vám práci nepřidělí, musíte být na pracovišti. On není povinen Vás nechat doma. Po uplynutí výpovědní doby končí pracovní poměr a náleží 3 měsíce odstupného (z něho se pojištění neodvádí).
Re: Výpověď z důvodu nadbytečnosti
Buď byste si musela se zaměstnavatelem domluvit neplacené volno, ale na to nemusí přistoupit. Nebo by Vám taky mohl navrhnout, když chcete zůstat doma, ukončit pracovní poměr dohodou (a zrušit tu výpověď pro nadbytečnost). Pokud by ale v dohodě nebyl uveden důvod (nadbytečnost), odstupné by nenáleželo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 7. 2007 21:46
Dobrý den,
jsem na mateřské dovolené, pobírám rodičovský příspěvek, můj syn bude mít 3.8.2007 3 roky. Jsem zaměstnancem, již vím, že pro mě firma, ve které jsem zaměstnaná, místo mít nebude.
Měla jsem za to, že pokud pošlu zaměstnavateli oznámení, že se k 4.8.07 hodlám vrátit podle uzavřené pracovní smlouvy, musí dodržet 2měsíční výpověď, po ty 2 měsíce budu brát průměrný plat a následovat bude 3měsíční odstupné. Personalistka mně tvrdí, že je možné pobírat průměrný plat po 2 měsíce /z něho budu muset navíc platit zdravotní a sociální pojištění/a pak již dostanu jen 1měsíční odstupné.
Hledala jsem řešení mého problému v zákoníku práce, bohužel bez úspěchu.
Děkuji za pomoc.