Re: Špatně počítané průměry na nemoc
Napravit by se to dalo- ale i zkušená mzdová s letitou praxí by s tím měla problémy (záleží o kolik případů by se jednalo). Někdo by měl nedoplatek - ten doplatíte, ale jak s přeplatky? K Vám nechodila kontrola z OSSZ? Jak dlouho nemoc.dávky takto počítala Vaše předchůdkyně? Pokud jste přišel na takto závažnou chybu, je třeba to řešit se zaměstnavatelem - někdo Vám dodává program, který je chybný (záleží na smlouvě, ale možná i tam by bylo schůdné od nich požadovat nějakou náhradu).Zvedněte hlavu a braňte se (oprávněně). Každý jednou začíná a bez praxe nemůže toto znát- je povinností zaměstnavatele, aby Vás s tím seznámil. Žádejte odbornou literaturu - Abeceda mzdové účetní, Zdanění mezd platů... Vychází i odborné časopisy. Zaměstnavatel může dostat (a pravděpodobně) dostane pokutu - jak s ní naloží dál... Musíte se bránit, že jste to takto přebral a nikdo Vás nezaučil a nevyslal na školení!
Dávat účetním penále k náhradě je oblíbený sport zaměstnavatelů. V každém případě si sjednejte pojistku zaměstnance za škody způsobené zaměstnavateli - a vyčkejte.
Dá se to sjednat i zpětně? Už v té firmě nepracuji, ale snažím se radit tomu kdo za mě nastoupil nové vědomosti, ale zároveň trnu co příjde, neboť díky vzdělávání u nového zaměstnavatele zjišťuji, co jsem vše opoměl.Byl jsem tam jen rok a to mě paní zaučovala 4 hodiny.Zdálo se mi to příliš snadné.
Tzn. když si teď sjednám pojistku tak by mě to mohlo alespoň trochu spasit?
Záleží na výši spoluúčasti (bývá 30%). Tato pojistka "na blbost" půjde s vámi = neplatí pouze pro jednoho zaměstnavatele. Mám za to, že když se teď pojistíte a poj. událost bude až po uzavření pojistky tak by to mohlo projít.
Doporučuji pročíst zák. práce § 248 - 275. Držím palec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 8. 2007 13:25
Prosím problém. Celý rok jsem se řídil instrukcema předešlé mzdové.Jsem čerstvě ze školy.Počítal jsem průměry na nemoc 1x za rok a né každý měsíc jak mi to moje předchůdkyně řekla. Co mě čeká?Dá se to napravit? Můžu jít sedět? Jaké budou sankce? Nemáme školení, neboť zaměstnavatel tyto investice neuznava.Je povinen mě vyslat na školeni? Prosim poraďte.
Dík Marek