Re: Změna pracovního úvazku
Zaměstnanec požádal o změnu a ta mu byla schválena. Hanka
To snad nemyslíte vážně? Zaměstnavatel rozvrhuje pracovní dobu a určuje začátek a konec směn. Pracovní úvazek je snad něco jiného.
Pr.doba je stanovena dle § 79 ZP. Pokud chce zaměstnavatel zaměstnat někoho na kratší pr.úvazek, musí s tím zaměstnanec souhlasit. Něco jiného je zkrácení pr.doby bez snížení mzdy, které může stanovit vn.předpisem nebo sjednat v KS. § 80 ZP pak jasně říká, že . Byla-li sjednána kratší pr.doba..atd.
>>>>Dobrý den, prosím o radu: musím udělat změnu pracovní
>>>>smlouvy
>>>>pokud si zaměstnanec změní pracovní dobu na poloviční
>>>>úvazek?
>>>>Začínám a když jsem listovala prac. smlouvou
>>>>zaměstnance, tak jsem zjistila, že takovýchto změn
>>>>měl
>>>>již
>>>>několik a moje předchůdkyně žádné změny pracovní
>>>>smlouvy
>>>>neprováděla.
>>>>Děkuji Hanka
>>>
>>>jak si sám od sebe může změnit zaměstnanec úvazek?
>>
>>Změny do pracovní smlouvy neprovádějte, udělejte
>>samostatnou dohodu. Pokud budete mít v PS , tak s
>>jakoukoliv změnou musí zaměstnanec souhlasit. A délku
>>pracovního úvazku určuje zaměstnavatel ne
>>zaměstnanec.
>To snad nemyslíte vážně? Zaměstnavatel rozvrhuje
>pracovní dobu a určuje začátek a konec směn. Pracovní
>úvazek je snad něco jiného.
>Pr.doba je stanovena dle § 79 ZP. Pokud chce
>zaměstnavatel zaměstnat někoho na kratší pr.úvazek, musí s tím
>zaměstnanec souhlasit. Něco jiného je zkrácení pr.doby
>bez snížení mzdy, které může stanovit vn.předpisem
>nebo sjednat v KS. § 80 ZP pak jasně říká, že . Byla-li
>sjednána kratší pr.doba..atd.
Ale ona to myslí vážně. Docela obyčejně napsala svůj dotaz , sice nepřesně formulovaný, a čekala odpověď k svému problému.
Kdo chce, ten pochopí, že zřejmě zaměstnanec požádal o poloviční úvazek nebo že se na něm shodli.
Paní Jiřino, moje odpověď nebyla k dotazu, ale k odpovědi, že zaměstnavatel určuje délku pr.úvazku, ne zaměstnanec. Měl jsem na mysli to, že na délce se musí shodnout, jinak nemusí zaměstnanec souhlasit a nastoupit do PP nebo v případě, že PP již trvá, nemůže zaměstnavatel svévolně změnit sjednaný pr.úvazek.Nic víc.
Jasně Pájo, ale zaměstnavatel určuje kolik lidí a na jaký úvazek potřebuje, zda na jeho podmínky uchazeč přistoupí je jiná věc. Já jen chtěla upozornit, že by délka úvazku neměla být v pracovní smlouvě, protože pokud by se např. situace zaměstnavatele změnila a potřeboval třeba zkrátit nebo prodloužit (samozřejmě jde o vyjimečné situace ne obvyklé) sjednaný úvazek, musel by s tím zaměstnanec souhlasit. Pokud bude ujednání samostatné, pokud bude zaměstnavatel potřebovat může úvazek prodloužit nebo zkrátit a nepotřebuje souhlas zaměstnance.
Tak nevím, já bych se držel § 40 ZP, že obsah PP(tam patří i úvazek) je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně.
Přece nechcete tvrdit, že sjednaný např. plný úvazek lze ze strany zaměstnavatele jen tak zkrátit jeho jednostranným rozhodnutím, aniž by s tím zaměstnanec souhlasil? Já si to tedy nemyslím.
,
>>>>musí s tím
>>>>zaměstnanec souhlasit. Něco jiného je zkrácení
>>>>pr.doby
>>>>bez snížení mzdy, které může stanovit vn.předpisem
>>>>nebo sjednat v KS. § 80 ZP pak jasně říká, že .
>>>>Byla-li
>>>>sjednána kratší pr.doba..atd.
>>>
>>>Ale ona to myslí vážně. Docela obyčejně napsala svůj
>>>dotaz , sice nepřesně formulovaný, a čekala odpověď k
>>>svému problému.
>>>Kdo chce, ten pochopí, že zřejmě zaměstnanec požádal
>>>o
>>>poloviční úvazek nebo že se na něm shodli.
>>
>>Paní Jiřino, moje odpověď nebyla k dotazu, ale k
>>odpovědi, že zaměstnavatel určuje délku pr.úvazku, ne
>>zaměstnanec. Měl jsem na mysli to, že na délce se
>>musí
>>shodnout, jinak nemusí zaměstnanec souhlasit a
>>nastoupit
>>do PP nebo v případě, že PP již trvá, nemůže
>>zaměstnavatel svévolně změnit sjednaný pr.úvazek.Nic
>>víc.
>
>Jasně Pájo, ale zaměstnavatel určuje kolik lidí a na
>jaký úvazek potřebuje, zda na jeho podmínky uchazeč
>přistoupí je jiná věc. Já jen chtěla upozornit, že by
>délka úvazku neměla být v pracovní smlouvě, protože pokud
>by se např. situace zaměstnavatele změnila a
>potřeboval třeba zkrátit nebo prodloužit (samozřejmě jde o
>vyjimečné situace ne obvyklé) sjednaný úvazek, musel by s
>tím zaměstnanec souhlasit. Pokud bude ujednání
>samostatné, pokud bude zaměstnavatel potřebovat může úvazek
>prodloužit nebo zkrátit a nepotřebuje souhlas
>zaměstnance.
Tak jsem to napsala zas nějak zmateně - nestíhám. Jde vlastně o případ, kdy si zaměstnanec požádá o zkrácenou pracovní dobu , zaměstnavatel vyhoví, časem potřebuje, aby vykonával opět plný úvazek, tak když to není v pracovní smlouvě, může jednostranně zkrácení pracovního úvazku zrušit. Doufám, že už je to dobře.
Já v tom problém nevidím,
§ 79 stanovená pracovní doba je daná- i když není uvedena v PS, platí to
§ 80 - kratší pr.doba musí být sjednána, podle mne může být i ústně, pokud není přímo v PS, pak by musela být písemně
§ 40 obsah PP je možné měnit jen tahdy, dohodnou-li seš zam-tel a zam-ec na jeho změněkdyž se deohodnou, tak platí(není-li toto v PS) povinnost zaměstnavatele dle § 37 ZP písemná informace zam-tele o obsahu PP- to co není v PP. musí být zde.
V praxi: nastupí na plný pr.úvazek bez zkr.PD dle ZP, zam-tel najednou řekne, že mu krátí úvazek na polovinu a bude mu dávat polovinu mzdy? To asi těžko, zam-ec by to jasně vyhrál.
Podle mne je to takto, rád počkám na jiné názory, ale § 40 je jasný.
Nevím co řešíte, zažádal sám, bylo mu vyhověno, viděl bych spíše problém v odvodech zdr.a soc.pojištění pokud nebude mít minimální mzdu při zkráceném úvazku a není ve vyjímkách , pokud to chcete písemně, řešil bych to žádostí o zkráceném úvazku na nějakou dobu a měl by mít i důvod proč chce zkrácený úvazek když je to na jeho žádost pokud neni ID,ČID, matka atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2007 11:06
Dobrý den, prosím o radu: musím udělat změnu pracovní smlouvy
pokud si zaměstnanec změní pracovní dobu na poloviční úvazek?
Začínám a když jsem listovala prac. smlouvou zaměstnance, tak jsem zjistila, že takovýchto změn měl již několik a moje předchůdkyně žádné změny pracovní smlouvy neprováděla.
Děkuji Hanka