Moc prosím mzdové účetní

• (neregistrovaný)

8. 1. 2008 8:32

Dobrý den,

dostala jsem se do situace, kdy mzdová účetní je na dovolené a mě požádal zaměstnanec o radu ohledně starobního důchodu. Protože byly svátky, zaměstnanec zapomněl, že má nějaké povinnosti a dneska přinesl papíry ohledně starobního důchodu. Vystavila jsem mu EDL k 30.11.2007 - protože do této doby jsou udělané mzdy. Nástup do starobního důchodu má už zítra.
    Co musím ještě nachystat, aby vše proběhlo v pořádku.
    Nachystala jsem mu ukončení pracovního poměru k zítřejšímu datu
    Co musím uvést do formuláře na odhlášení ZP a musím také ho odhlásit ze OSSZ. CO uvést do tohoto formuláře.
    Mzdová se vyhřívá v zahraničí a já už nevím koho se mám zeptat. Zkoušela jsem pročítat diskuzi alel mám obavy, abych na něco nezapomněla.
    Poradí někdo zoufalcovi?
    Děkuji Pavlína

V případě, že bude chtít zůstat v pracovním poměru sepíši sním novou smlouvu na dobu určitou. Musím o ještě někam přihlašovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2008 8:47

xy (neregistrovaný)

Re: moc prosím mzdové účetní
      >Dobrý den,
      >
      >dostala jsem se do situace, kdy mzdová účetní je na
      >dovolené a mě požádal zaměstnanec o radu ohledně
      >starobního důchodu. Protože byly svátky, zaměstnanec
      >zapomněl, že má nějaké povinnosti a dneska přinesl papíry
      >ohledně starobního důchodu. Vystavila jsem mu EDL k
      >30.11.2007 - protože do této doby jsou udělané mzdy. Nástup
      >do starobního důchodu má už zítra.
      >Co musím ještě nachystat, aby vše proběhlo v pořádku.
      >
      >Nachystala jsem mu ukončení pracovního poměru k
      >zítřejšímu datu
      >Co musím uvést do formuláře na odhlášení ZP a musím
      >také ho odhlásit ze OSSZ. CO uvést do tohoto formuláře.
      >Mzdová se vyhřívá v zahraničí a já už nevím koho se
      >mám zeptat. Zkoušela jsem pročítat diskuzi alel mám
      >obavy, abych na něco nezapomněla.
      >Poradí někdo zoufalcovi?
      >Děkuji Pavlína

pokud odchází do důchodu zítra, tak byste měla (v jeho zájmu!) ukončit ELDP až do 31.12. 2007 (aby měl započítaný výdělek do důchodu), tj. včetně mzdy za prosinec
      pokud uzavřete ELDP k 30.11. - tak mu započítají při výpočtu důchodu dobu, ale ne výdělek - to by musel (pokud by chtěl přepočítat) si zažádat o přepočet důchodu a vy byste mu museli ELDP dopsat za prosinec
      nyní se již žádost o důchod na firmách nesepisují - jen se vyplní tiskopis, který Vám zašle OSSZ (nebo ho přinese k vyplnění zaměstnanec)
      myslím si, že MÚ toto měla řešit ještě před odjezdem na dovolenou
      >- pokud nevíte, jak se vyplňuje ELDP, popř. tiskopis pro OSSZ, tak to těžko uděláte
      >V případě, že bude chtít zůstat v pracovním poměru
      >sepíši sním novou smlouvu na dobu určitou. Musím o ještě
      >někam přihlašovat?

• 8. 1. 2008 8:53

xy (neregistrovaný)

pokud již zítra bude důchodcem, tak ukonč. PP bude mít dnes
      pokud uzavřete novou prac. smlouvu od zítřejšího data - tak to Vás MÚ určitě bude "chválit", neboť mzdu za leden musíte spočítat dohromady, jelikož se jedná o prac. poměr, tak bude mít nárok na náhrady, tzn. jak spočítá průměr pro další čtvrtletí - když musí rozdělit ? Vhodné by bylo do konce měsíce sjednat DoPP, DoPČ a od února např. do konce roku prac. smlouvu. Není to tak jednoduché, jak se Vám možná jeví.
      odhlášky, přihlášky zaměstnance na ZP, OSSZ atd.

• 8. 1. 2008 8:50

Ivett (neregistrovaný)

V případě, že zaměstnanec ukončí pracovní poměr, vystavujete mu Potvrzení o zaměstnání (v den skončení zaměstnání), doklad o vypořádání vzájemných závazků a pohledávek (v den skončení zaměstnání), odhlásit zaměstnance ze zdravotního pojištění (do 8-mi dnů od skončení) kódem O, odhlásit zaměstnance z nemocenského pojištění u OSSZ (do 8-mi dnů od skončení) - žádný kód se nevyplňuje, jen se na předepsaném tiskopise vyplní, že se jedná o odhlášku, pak základní identifikace pojištěnce část 1., pak až část 4. Identifikaci zaměstnavatele, druh činnosti, datum ukončení zaměstnání a pak až část 7. a 8..

• 8. 1. 2008 9:03

JiřinaH. (neregistrovaný)

ostala jsem se do situace, kdy mzdová účetní je na
      volené a mě požádal zaměstnanec o radu ohledně
      arobního důchodu. tože byly svátky, zaměstnanec
      >zapomněl, že má nějaké povinnosti a dneska přinesl papíry
      ledně starobního důcho. Vystav u EDL k
      30.11.07 - protož do této doby jsou udělan mzdy. stup
      >obního důcho má už zítra.
      >dku.

ystala jsem mu ončení prac pomu k
      třejšímu datu
      o musím uvést do formuláře na odhlášení ZP a musím
      é ho odhlásit ze OSSZ. CO uvést do tohoto formuláře.
      ová se vyhřívá v zahraničí a já už nevím koho se
      ám zeptat. Zkoušela jsem pročítat diskuzi alel mám
      avy, abych na něco nezapomněla.
      oradí někdo zoufalcovi?
      kuji Pavlína

V případě, že bude chtít zůstat v pracovním poměru
      píši sním novou smlouvu na dobu určitou. Musím o ještě
      ěkam přihlašovat?
      Žádost o důchod mu budou sepisovat na sociálce.Takže musí být hlavně vybaven formulářem s informacemi, které soc.potřebuje
      ( má-li exekuci, jakou atd., údaje o nemocenských atd.)-. Je ale možné, že toto vše jiiž vaše účetní věděla a udělala. ELDP má být
      správně 3 měsíce před žádostí, takže je možné, že mu ELDP uzavřela správně k 30,9,07. Ale ten, kdo žádá o důchod o nástup zkraje roku, se většinou probudí, když mu "někde" řeknou, že si měl počkat na uzavření celého roku, aby se mu do výpočtu důchodu dostaly výdělky za poslední rok(protože musí být CELÝ)
      takže třeba budete stejně dělat ELDP znova za celý rokí.Takže být Vámi, hlavu bych si s tím nedělala. Prostě ho odhlásíte, jak píšete - výstup na sociálku a zdravotku dnem předcházejícím nástupu do důchodu. Na zdr. poj. se hlásí kódem D - den přiznání důchodu. Ale to bych také nechala na něm, aby si to nahlásil sám, až bude mít v ruce rozhodnutí o přiznání důchodu.
      Ano, jako důchodce musí mít novou smlouvu a to na dobu určitou,
      nejdéle na l rok, ale ať si klidně odpočine a nastoupí až se vrátí
      osobní-mzdová z dovolené. To totiž všechno mohlo být v klidu a dávno předem uděláno.

• 8. 1. 2008 17:49

moderátor BC (neregistrovaný)

Piště výstižnější nadpisy!
      Dejte si prosím práci s vymýšlením výstižných nadpisů, aby bylo zřejmé téma vašeho dotazu. Nadpisy typu "prosím mzdovky" nebo "jak účtovat" nejsou dobré. Lepší by bylo např. "Jak spočítat daň společníka u VPP" nebo "Jak zaúčtovat nákup směnek".
      Přehledné diskuzní forum je v zájmu nás všech! Děkujeme za pochopení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).