Re: Z OSVČ zaměstnanec
Můžete být ještě spolupracující osoba, nic víc mě nenapadá. Pokud ale nebudete platit pojistné (ani z OSVČ ani ze zaměstnání), budete si muset platit ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů a pokud budete chtít být důchodově pojištěná, můžete být tzv. dobrovolně účastna důchodového pojištění. Nemocensky ale pojištěna nebudete. Ale být zaměstnanec není tak špatné řešení, můžete mít minimální mzdu, budete pojištěna a ještě můžete využít daňových úlev na tzv. benefity.
Pokud otěhotníte, budete mít nárok na "mateřskou" tedy peněžitou podporu v mateřství za násl. podmínek:
musíte být účastna nemocenského pojištění, získat aspoň 270 kalendářních dnů účasti na NP v posledních dvou letech před porodem (měla byste splňovat, když jste byla zaměstnána), 180 dnů účasti na NP OSVČ v období 1 roku před porodem (to byste měla akorát těch 6 měsíců) , porod , osobně nevykonávat samostatnou výdělečnou činnost a mít zaplacené pojistné na NP.
Když to zjednoduším, pokud otěhotníte a budete stále OSVČ (budete mít zaplacené NP) pak máte nárok na mateřskou, ale musíte přestat vykonávat sam. činnost, pakliže budete zaměstnaná u otce, budete mít nárok, ale budete muset přestat pracovat v tomto zaměstnání. Pracovat při pobírání PPM sice můžete, ale ne v tom zaměstnání, z něhož Vám plyne nárok na vyplácené dávky (ani tedy nemůžete pracovat jako OSVČ, pokud Vám plynou dávky z pojištění z této činnosti). Můžete vydržet jako OSVČ a až otěhotníte, ukončit sam. činnost a nechat se zaměstnat u otce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 7. 2008 11:53
Dobrý den, 6 měsíců jsem OSVČ ale bez příjmů - chtěli jsme s otcem založit sdružení ( zemědělská výroba ), ale protože pobíráme dotace tak to není tak jednoduche jak to ze zacatku vypadalo. Proto se rozhoduji zda mam sve podnikani prerusit. Je nejaka moznost jak figurovat v otcove firme a nebyt primo zamestnanec? Otec je fyz. osoba, zem. podnikatel, platce DPH, jednoduche uce. A jeste jedna otazka, jako OSVČ jsem si platila soc,zdrav. pojisteni + nemoc. pripojisteni, pred tim jsem byla 2 roky zamestnana. Co kdyz budu tehotna??Planujeme s manzelem dite, praci pro otce budu samozrejme vykonavat i nadale v tehotenstvi a po. Dekuji vsem za odpovedi.