Re: přečerpaná dovolená - zkušební doba
>Zaměstnavatel i přes mé upozornění překročil nárok na
>dovolenou a to o 1,5 dne u zaměstnance ve zkušební
>době se kterým byl ukončen pracovní poměr.Pokud bude
>zaměstnavatel souhlasit s tím,že mu překročení dovolené
>budeme akceptovat s tím,že je to naše chyba musím to já
>z pohledu mzdové účetní nějak řešit? Zaměstnavatel má
>nárok zvýšit počet dní dovolené ,že ano?
ano, má nárok navýšit počet dnů dovolené, ale musíte to řešit např. ve vnitřním předpisu (a asi by nebylo spravedlivé vůči zam-cům, kteří jsou dlouhodobě zaměstnaní, aby se navyšovala dovolená jen těm zaměstnancům, kteří jsou ve zkuš. době a končí PP, to by právem napadli)
jinak nevidím problém dovolenou srazit - to můžete i bez souhlasu zam-ce, to uvádí Zák. práce, srazíte 1,5 dne dovolené průměrem, kterým jste platili a zadáte 1,5 dne neplac. volna (z 1 dne srazíte ZP, pokud se nejedná o zam-ce, za kterého je plátcem zP stát. Pokud nemáte dohodu, tak zam-ci srazíte 4,5%, zam-tel zaplatí 9%)
>Předem děkuji za odpověď.
>Zároveň jsem se chtěla zeptat,zda je možné proplatit
>nevyčerpanou dovolenou v případě,že zaměstnavatel
>neumožnil zaměstnanci z provozních důvodů dovolenou
>vyčerpat.
jedině, pokud končí PP, jinak musí zam-tel nařídit čerpání dovolené, jinak ze zákona nastupuje 1.11. (letos 3.11.) zam-ec na dovolenou
zam-tel je povinen určit čerpání dovolené (provozní důvody - jejich dlouhodobé neřešení - nejsou omluvou k tomu, že zam-ec nesmí/není mu nařízeno čerpat dovolenou)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 9. 2008 9:47
Zaměstnavatel i přes mé upozornění překročil nárok na dovolenou a to o 1,5 dne u zaměstnance ve zkušební době se kterým byl ukončen pracovní poměr.Pokud bude zaměstnavatel souhlasit s tím,že mu překročení dovolené budeme akceptovat s tím,že je to naše chyba musím to já z pohledu mzdové účetní nějak řešit? Zaměstnavatel má nárok zvýšit počet dní dovolené ,že ano?
Předem děkuji za odpověď.
Zároveň jsem se chtěla zeptat,zda je možné proplatit nevyčerpanou dovolenou v případě,že zaměstnavatel neumožnil zaměstnanci z provozních důvodů dovolenou vyčerpat.