Re: Převod nemovitosti
BSM neexistuje, bylo nahrazeno SJM (společným jměním manželů). Manželé mohou mít nemovitost ve svém podílovém spoluvlastnictví nebo ve svém SJM - záleží na okolnostech (nabývací titul, doba nabytí vlastnictví (před/za manželství), zdroj prostředků a uskutečněné modifikace SJM notářským zápisem). Problematika je rozsáhlá, zkuste upřesnit dotaz.
Chci převést nemovitost na manžela rovným dílem, tedy polovinu.Dům je napsaný na mě,ale dům jsme stavěli společně a prostředky jsme platili rovným dílem.Na katastru chtějí vědět, jestli chceme nově zapsat: vlastník manželé Novákovi nebo 1/2 Nováková a 1/2 Novák.Nevím,jaký je v tom tozdíl. Děkuji
>>>Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi
>>>bezpodílovým spoluvlastnictvím manželů a tím, když je
>>>nemovitost
>>>napsaná 1/2 na mě a druhá 1/2 na manžela?
>Chci převést nemovitost na manžela rovným dílem, tedy
>polovinu.Dům je napsaný na mě,ale dům jsme stavěli
>společně a prostředky jsme platili rovným dílem.Na
>katastru chtějí vědět, jestli chceme nově zapsat: vlastník
>manželé Novákovi nebo 1/2 Nováková a 1/2
>Novák.Nevím,jaký je v tom tozdíl. Děkuji
U obou variant nakládáte s celou nemovitostí společně (prodej, darování apod.). U podílového spoluvlastnictví je velikost jednotlivých podílů jasná a daná a můžete "svůj" podíl prodat, zatížit zástavním právem a pod. bez souhlasu spoluvlastníka, při prodeji však má spoluvlastník předkupní právo (kromě převodu osobě blízké). U SJM není velikost podílu dána, při rozhodování je váha vašich hlasu stejná. Podle Vaše popisu situace máte nemovitost ve skutečnosti a podle práva ve svém SJM, takže zde jakékoliv rozhodování o formě není na místě. Sepiště prohlášení, že jste nemovitost nabyli za trvání manželství a za společné peníze a že je tedy ve vašem SJM, opatřete ověřenými podpisy a podejte na katastr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 12. 2008 23:03
Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi bezpodílovým spoluvlastnictvím manželů a tím, když je nemovitost napsaná 1/2 na mě a druhá 1/2 na manžela?