Re: neschopenka
1.den odpracoval 5 hod., tak je musí dostat normálně zaplacené, ale po zbytek dne (3 hod.?) je nemocen, to již nedostane zaplacené, potom ještě nebude mít zaplacené další 2 prac. dny, náhradu budete platit za prac. dny do 15.2. a kvůli jednomu dni nemoci (16.2.)(musí doložit díl IV. + V.), musíte vyplnit přílohu k žádosti o... a tento 1 den OSSZ zaplatí
u Vás zůstane díl III. a potvrz. o trvání PN - na to vyplatíte náhradu
doktoři umí přidělávat práci, že?
Dobrý den, no pokud jí má vystavenou 02.02.2009 a odpracoval 5 hodin, neschopenka by měla začínat až den následující tedy 03.02.2009 a lékař by to tam takhle měl zapsat, nebo tedy u té neschopenky co mám já je to tam takhle napsané. Pač pokud odpracoval část směny tak mu nemocenská nenálež,í tohle je z čssz: Upozorňujeme, že nemocenské nenáleží za den pracovní neschopnosti, v němž zaměstnanec pracoval v tom zaměstnání, z něhož mu vznikl nárok na nemocenské. To platí i pro první den pracovní neschopnosti, v němž zaměstnanec část směny odpracoval (za takový den nenáleží poměrná část nemocenského).
Pokud Vám to takhle stačí:)
neschopenka
Upozorňujeme, že nemocenské nenáleží za den pracovní neschopnosti, v němž zaměstnanec pracoval v tom zaměstnání, z něhož mu vznikl nárok na nemocenské. To platí i pro první den pracovní neschopnosti, v němž zaměstnanec část směny odpracoval (za takový den nenáleží poměrná část nemocenského).Tohle je z ČSSZ.
A u té neschopenky co mám já, je to taky vypsáno od 2 dne. Zěměstnankyně včera onemocněla a odpracovala část směny a lékař jí neschopenku vystavil až od dnešního dne. Tak já v tom mám asi zmatek.
V zákoně o nemocenském pojištění od 1.1.2009 je uveden příklad:
pracovník odpracoval 5 hod. na dále ten samý den byl uznán PN. Vzhledem k tomu, že neodpracoval celou směnu dostane zaplaceno 5 hod. práce a za zbytek dne + další dva pracovní dny je bez náhrady a od 4 prac. dne dostane náhradu.
Za odprac. směnu náhradu, za zbytek (3 hod.) první den (2.2.) bez příjmu, 3.+.4.2. karenční doba, 5.+.6.2. náhrada, 7.+8.2.-nic (víkend) 9.-13. náhrada, 14.+15. - nic (víkend) 16.2. platí OSSZ... Kdyby 2.2.odpracoval celou směnu a pak (2.2.) šel k lékaři, první den bez příjmu bude až ten následující den (3.2.)... berte to jako s omlouváním absence.. tedy výhodnější je být po část dne v práci,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 2. 2009 10:37
Dobrý den,
řeším první neschopenku - zaměstnanec má neschop. vystavenou od 2. 2. 09, ale ten den ještě odpracoval 5 hodin. Ukončení 16. 2., schopen od 17.2. Jak je to s počtem dní - 14 nebo 15????? Jde o ten začátek toho 2. 2. Děkuji.