Re: nemoc zaměstnance-jak postupovat?
Nic nikam neodesíláte. Prostudujte si nový zákon o nem.poj., platný od 1.1.2009 a tam zjistíte, že za dobu prvních 14 dnů nemoci náleží zaměstnanci náhrada mzdy,kterou platí zaměstnavatel, nikoliv nemocenské. Pouze pokud by nemoc trvala déle, pošlete obojí na OSSZ.
Pokud by nemoc trvala déle, tak nebude posílat obojí na OSSZ, ale odešle jim díl iV. + LNP případně díl V., podle toho jaká bude aktuální situace. Modrý pruh si nechává.
A s tím špatným datem - asi bych zavolala zaměstnanci, aby si to nechal u lékaře opravit.
Chybný datum u vystavení je nutné nechat opravit u lékaře, který k opravě připojí razítko a podpis.
PN s modrým pruhem si ponecháte. Pokud bude pracovní neschopnost delší než 14 dnů, ošetřující lékař vydá potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti ke 14. dni. To bude Vaše k podkladům pro náhradu mzdy. Pracovní neschopnost červený pruh díl IV. (vyplněný na zadní straně od zaměstnance), přílohu k žádosti o dávku + další povtrzení o trvání či ukončení PN díl V. (taktéž vyplněný od zaměstnance i zaměstnavatele) odevzdáte na příslušné OSSZ, kde jste přihlášeni k pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2009 14:43
Dobrý den,
mám takový začátečnický dotaz. Poprvé co dělám účto, mi onemocněl zaměstnanec. Donesl mi neschopenku s modrým a červeným pruhem. Jak mám teď dále postupovat? Mám oba doklady odeslat na sociálku? Originály nebo kopie? A jaký je tam termín odeslání, do kdy se o nemoci musí sociálka dozvědět? Opravdu nevím, co teď mám dělat, abych postupovala správně.
Ještě jeden problém je v tom, že lékař napsal do kolonek ,,vystaveno dne" špatné datum....konkrétně 10.9.2009. Mám poslat zaměstnance pro novou neschopenku nebo to není důležité? Kolonka ,,neschopen práce" je v pořádku.
Moc děkuji za rady