Re: silniční daň - hlava už mi nebere
Poplatníkem daně je firma B - § 4 odst. 1 písm. b) = není podstatné, že se firma B zaregistrovala až v 01/2010, ale že firma A zrušila registraci v 12/2009.
Podle § 8 odst. 2 zanikla povovinnost platit SD firmě A v 11/2009, jelikož prodala auto poplatníkovi SD.
Náš případ: Auto firma prodala v srpnu 2008, až v prosinci 2008 přepsaný TP. Podle nás od září měl platit silniční daň nový vlastník auta, podle FÚ do data přepsání TP my s tím, že od září je to pro nás nedaňový náklad. Doporučuji zkusit zavolat na FÚ své správkyni daně a probrat to s ní.
>>Firma A (s.r.o.) prodala firmě B (OSVČ) nákladní
>>automobil to 3,5 t 21.12.2009.
>>V techničáku je uvedeno že vozidlo
>>převedeno/odhlášeno
>>na firmu B dne 21.12.2009. Ale firma B vozidlo
>>přihlásila až 11.1.2010, byl vystaven už nový
>>techničák
>>(starý byl popsaný), takže ani nejni vidět kdy firma
>>A
>>odhlašovala.
>>
>>Kdy končí firmě A daň.pov. k silniční dani a kdy
>>začíná firmě B?
>>Vše se mi už motá dohromady. Prosím chytré o názory.
>>Děkuji
>
>Náš případ: Auto firma prodala v srpnu 2008, až v
>prosinci 2008 přepsaný TP. Podle nás od září měl platit
>silniční daň nový vlastník auta, podle FÚ do data
>přepsání TP my s tím, že od září je to pro nás nedaňový
>náklad. Doporučuji zkusit zavolat na FÚ své správkyni daně
>a probrat to s ní.
>
>Podstatné je, kdy prodejce zrušil registraci na své jméno. Pokud zrušil v měsíci prodeje, tj. v 12/2009, pak SD hradí již nový držitel a to s odkazem na § 4 odst. 1 písm. b) = poplatníkem daně je osoba, která užívá vozidlo, jehož provozovatel je odhlášen z registru vozidel.
Pokud byla registrace zrušena současně s registrací nového držitele až v 01/2010, pak bude SD hradit původní držitel a to i za 12/2009. Jelikož v 12/2009 auto bylo využíváno k podnikání
a ze zákona je povinen původní držitel hradit SD i za 12/2009 (nezrušil registraci), jednalo by se i o daňově uznatelný náklad. Pokud by např. ke zrušení registrace původního držitele a zároveň k registraci nového došlo až v 02/2009, pak za 01/2010 by zaplacená SD mohla být nedaňovým nákladem u původního držitele vozidla(?) .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2010 21:26
Prosím zkušené o radu. Pročítám diskuzi, ale už mám v hlavě takový zmatek, že prosím o radu. Už jsem se tu ptala ráno, ale musím dotaz rozšířit.
Firma A (s.r.o.) prodala firmě B (OSVČ) nákladní automobil to 3,5 t 21.12.2009.
V techničáku je uvedeno že vozidlo převedeno/odhlášeno na firmu B dne 21.12.2009. Ale firma B vozidlo přihlásila až 11.1.2010, byl vystaven už nový techničák (starý byl popsaný), takže ani nejni vidět kdy firma A odhlašovala.
Kdy končí firmě A daň.pov. k silniční dani a kdy začíná firmě B?
Řekla bych že změna poplatníka je 12/09, takže A do 11/09 a B 12/09. Ale zas na B nebylo přihlášeno, tak zas beru že daň pov. vznikla B až 1/10, takže A platí do 12/09.
Plete se mi jestli daň pov. přechází podle prodeje, převodu v techničáku nebo i užívání k podnikání (co když A užívá do 21.12.2009 a B začne až od 11.1.2010).
Vše se mi už motá dohromady. Prosím chytré o názory. Děkuji