Re: překážky na straně zaměstnavatele
Pokud jsou provozní příčiny tohoto stavu přechodného charakteru, jde o tzv. prostoj, kdy Vám náleží náhrada mzdy ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku. Pokud jde o dlouhodobý stav, náleží Vám náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku až do doby, než zaměstnavatel nějak vyřeší ukončení Vašeho pracovního poměru. To může být třeba zrušení Vašeho pracovního místa s nárokem na odstupné, nebo se nějak dohodnete. Je ale v zájmu zaměstnavatele situaci řešit, protože asi nebude chtít Vám vyplácet náhradu mzdy dlouhodobě.
Děkuji "vf",
může mi tedy bez jakékoli příčiny poslat na překážku na straně zaměstnavatele?
Děkuji za upřesnění.
J.
Teoreticky může, ale porušil by tím povinnost zaměstnavatele přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Byl by ale blázen, kdyby to dělal bezdůvodně, protože je to pro něj dost drahé (průměrný výdělek bývá vyšší než běžná mzda - o pohyblivé složky a nedostává za to žádnou práci).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 9. 2010 12:54
Prosím o radu, jak je to v případě, že zaměstnavatel za mnou přišel, aby podepsal dohodu o skočení PP. Když jsem ji odmítl podepsat, následně mi sdělil, že z důvodu překážek na jeho straně mi nebude přidělovat práci odpovídající pracovní smlouvě. Je to takto možné učinit nebo musí mít mít příčinu určení těchto překážek na straně zaměstnavatele?
Děkuji.