Re: Čerpání dovolené příštího roku
"Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru."
Ale ta možnost určit čerpání dovolené před vznikem nároku je jasně omezená...řekla bych, že zakopán pes je v tom, že dovolenou určuje zaměstnavatel a to v rámci pravidel, která ZP stanoví celkem jasně. Pokud by se např. napsala nějaká dohoda, že zam-tel umožní zam-ci čerpat letos dovolenou příštího roku, tak bych to viděla tak - kde není žalobce, není soudce. Ale co s tím uděláte účetně? Časově rozlišovat? To si nedovedu představit...
To je skvělý nápad - já mám smlouvu na dobu neurčitou, moc by se mi líbilo, vybrat si teď dovolenou, na kterou mi vznikne nárok za celou dobu do důchodu :o))))
A teď vážně - i kdyby to teoreticky ZP umožňoval. nedá se to podle mě v praxi aplikovat - už jenom účetně to vyřešit by byl oříšek...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2010 11:41
Lze na žádost zaměstnance poskytnout mezi vánočními svátky dovolenou následujícího roku? Dovolenou r. 2010 má vyčerpanou.