Re: agenturní zaměstnávání a překážky
Myslím, že pokud mají pracovní smlouvu s agenturou (jsou tedy zaměstnaní v pracovním poměru), tak jsou normální zaměstnanci jako všude jinde, čili i s nárokem na dovolenou. Nevím o tom, že by agentury měly v tomto nějakou vyjímku. Pokud ovšem nemá DPČ - to pak na dovolenou ze zákona nárok nemá.
Děkuji, jsem ráda, že jsem si to myslela správně. Předpokládám, že DPČ nemá, protože to by nepotřebovala neplacené volno. Ještě bych potřebovala potvrdit nebo vyvrátit ten můj názor, že jde o překážku na str.zaměstnavatele (i když zaměstnavatel je agentura). Ono to stejně dopadne tak, že si to neplacené volno vezme, že nebude trvat na tom,že chce náhradu, protože jde o překážku na str,zaměstnavatele, ale z principu mě to zajímá.
Dovolenou přiděluje zaměstnavatel - měl si to naplánovat tak, aby zaměstnanci zbyla dovolená nebo má zajistit zaměstnanci práci dle pracovní smlouvy. Jde o překážku na straně zaměstnavatele.
Agentura je také zaměstnavatel, takže co se týká dovolené, vztahuje se na ni zákoník práce jako na ostatní zaměstnavatele. Takže platí odpověď LeyX. U agentury se jiné jen to, že může půjčovat své zaměstnance jiným firmám, což jinak nelze (firmy si nemohou půjčovat mezi sebou zaměstnance).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 12. 2010 9:11
S agenturním zaměstnáváním nemám zkušenost, ale obrátila se na mě známá s dotazem. Je zaměstnaná přes agenturu, pracuje ve firmě, která bude mít přes vánoce zavřeno. Ptala se mne, zda, když prý nemá nárok na dovolenou (agenturní zaměstnanci nemají nárok na dovolenou ?), jí mohou nařídit neplacené volno. Říkám jí to, co je v ZP, jde o překážku na straně zaměstnavatele a neplacené volno jí nemohou nařídit, musí jí zaplatit náhradu mzdy. TO je ZP. Všichni víme, že praxe bývá jiná, zvláště pokud chce zaměstnanec mít práci dál. Jde mi o to, že bych ráda věděla, zda mám pravdu, zda v zaměstnávání přes agenturu a v normálním PP není rozdíl. Víte to někdo ?