Re: Účast na pohřbu manželova dědečka
Nic nebrání zaměstnavateli, aby vyhověl zaměstnanci, dovolenku stáhl a zaplatil náhradu za např. pohřeb, lékaře apod. je to ale jenom na vůli zaměstnavatele. Pokud to neudělá, zaměstnanec s tím nic nenadělá a zaměstnavatel jedná podle zákona.
NV č- 590/2006 Sb.
. Úmrtí
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na
a) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,
b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
Přesně tak. Ale psala jste, že jste měla dovolenou. Pak skutečně, jak Vám píší výše, máte ten den čerpání dovolené a pokud v ní jdete na pohřeb nebo třeba i darovat krev, jde o Vaši akci během dovolené, takže ten den prostě budete mít zaplacený jako čerpání dovolené.
Jenže jste si to trochu špatně přečetla - zaměstnanec již čerpal dovolenou, když nastala událost, kdy je nárok na placené volno. Ovšem čerpání dovolené , jak již bylo napsáno, PŘERUŠUJE pouze nemoc, nikoliv vznik jiné události, kdy je nárok na placené volno.
Ono je to ještě trošku jinak, paní píše, že si o dovolenou sama požádala a zaměstnavatel jí vyhověl. Tak že ji ani čerpání dovolené nenařídil, aby se moho napsat, že zaměstnavatel nemůže nařídit čerpání na den, na který má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy pro jiné překážky v práci. I když obecně vzato, pokud by i nařídil čerpání dovolené a zaměstnanec v této době šel např. k lékaři, nebo měl doprovod rod. přísl. k lékaři nebo měl svatbu, pohřeb a pod. , tak stejně tyto události nejsou důvodem k přerušení čerpání dovolené tak jako je to u nemoci.
ZP - zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2011 8:35
Dobrý den, prosím Vás mám nárok na volno při účasti na pohřbu manželova dědečka? Umřel dne 22.12., pohřeb byl 28.12. v 11 h.
Já osobně si myslím, že ANO, ale náš šéf se furt ohání tím, že jsem jiná osoba a nežila jsem s manželovým dědečkem ve společné domácnosti. Navíc jsem měla na den pohřbu předem naplánovanou dovolenou (žádala jsem o ní ještě v době, kdy jsem netušila, že se něco takového stane), tak mi tvrdí, že je moje věc jak jsem tu dovolenou trávila ....
Můžete mi prosím Vás někdo napsat, jak to je i s příslušnejma paragrafama?