Re: exekuce a nezaopatřené dítě
Trvalý pobyt není to stejné jako společná domácnost. Pokud uplatňuje daňové zvýhodnění na tuto dceru, tak to již máte doložené v prhlášení jeho podpisem. V opačném případě bych si nechala doložit čestným prohlášením, ikdyž nevím, jestli by to někdo kontroloval.
moc děkuji za rady, ono je to trošku zmatené
nastoupila jsem minulý měsíc, exekuce se provádí více jak rok, daňové zvýhodnění na dítě není uplatněno zaměstnankyně přišla si potvrdit příjmy kvůli přídavkům a tak jsem si spojila, že asi má nějaké nezaopatřené dítě a začala to řešit
dle mého názoru si může uplatnit dítě jak v daních tak v exekuci co se týče zvýhodnění, to se provede v ročním zúčtování, ale nejsem ji jistá jestli to mohu provést já nebo musí zaměstnanec sám
Daňové zvýhodnění může uplatňovat manžel, takže pokud si to nezapíše do prohlášení, nic neřešte. Jestli exekuce nejsou na výživné na toto dítě, tak ho můžete počítat jako vyživovanou osobu, ale měla by doložit rodný list a potvrzení o studiu. Pokud potvrzení na přídavky bylo pro toto dítě, tak mu zřejmě výživné neplatí a vedou společnou domácnost.
Od 18 let si děti o přídavky žádají samy, ale prokazuje se příjem všech členů domácnosti. Jestli vaše zaměstnankyně není znovu vdaná, nemůže její manžel uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě.
Měla by si ho tedy uplatnit sama. Třeba to neví, poraďte jí. Za rok 2008 až 2010 by si ještě do konce letošního roku mohla podat DP, jestli už byla v té době rozvedená a daňové zvýhodnění si neuplatnila. Otec dítěte nemá s dítětem společnou domácnost, nemůže tedy zvýhodnění uplatnit.
Paní Líbo moc děkuji za ochotu, budu se snažit ji tedy pomoci, jen mě ještě napadla jedna věc, zaměstnankyně si tedy podá dodatečné přiznání, nejspíš u ní dojde k vrácení přeplatku, musí, když má exekuci hlásit např. exekutorovi, že dostala přeplatek na dani?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 12. 2011 10:38
zaměstnanec, kterému jsou měsíčně prováděny srážky exekucí, mi přinesl potvrzení od dítěte, že studuje na VŠ, věk 23 let, nemá žádné jiné příjmy, než přidavky, mohu jej posuzovavat jako nezaopatřené dítě a uplatnit na něj nazabavitelnou částku?
já myslím, že to lze do 26 let
děkuji