Re: realitky-makléři fakturují provize?
Spíš by vás mohlo zajímat, zda se tím uživí. Při dnešní krizi trh s nemovitostmi tak moc nejde.
Uklidněte se, a uvědomte si, že odpovídat tu není povinnost, odpovídáme dobrovolně a bezplatně jako odborníci na položené dotazy, a pokud tazatel překročí určité hranice slušnosti, nikdo mu tu neodpoví.
Mj. jsem odbornicí na daně a účetnictví a nemusím vám to žádným způsobem dokazovat, to jen vy, která znáte ohlašovací povinnost z roku raz dva ( v té formě, jak ji znáte neplatí již řadu let) máte potřebu se zviditelnit hrubostí.
Původní "dotaz" na mě působil dojmem, že hoch absolvoval vstupní školení na téma Co makléř, to miluonář, je z toho nadšen (pochopitelně) a matince se to nezdá (oprávněně) a hledá mouchy (aby hoch nenaletěl). Pak se to ovšem trochu zvrhlo...
Re: OT - děti
Ano zvrhlo, ale jako matka dospělého syna vím, že nemá cenu jej o čemkoliv přesvědčovat.
Nicméně je třeba si pořádně přečíst mandátní smlouvu k čemu a jak se vlastně zavazuje a také, co bude, když nikomu žádnou nemovitost neprodá během prvních měsíců. Jaké bude mít náklady, jestli musí používat např. vlastní auto.
Výdělky realitních makléřů se odvíjí od jejich aktivit, nemůže spoléhat, že prodá 1 -2 domy a bude za vodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 12. 2011 15:45
Prosím o vaše zkušenosti s touto problematikou. Syn má v úmyslu pracovat na mandátní smlouvu /ŽL/ pro realitní kancelář. Smlouvy s klienty, rezervační a provize by měla přece vyfakturovat realitka a makléř následně si vyfakturovat provizi dle mandátní smlouvy. Zdá se mi, že realitky nechají tyto své makléře brát rezervační zálohy i vyfakturovat následné provize od klientů a ten musí předat část peněz realitce. Dle mě-účetní, ale nikdy jsem neúčtovala realitku, jde o vyhnutí se být plátcem DPH, provize fakturují klientům tito živnostníčci-makléři nebo bráchové a příbuzní a realitka se tak po nějakou dobu může vyhnout být plátcem DPH. Další problém vidíím ve snížení danového základu a to , že se vlastně najatý makléř/samostatný podnikatel/ uzavře zprostředkovatelskou smlouvu s prodejcem nemovitosti, smlouva zní na realitní kancelář, makléř se jen dole podepíše. Dojde k prodeji a makléř vyfakturuje prodávajícímu provizi. - má zisk, jeho část asi 70% patří ale realitní kanceláři. Realitní kancelář dle mě krátí své zisky najímáním si makléřů na ŽL, nikdy se nikdo nedoví ani na finančním úřadě, kdyby si realitka nepřiznala tyto provize-brala by je od makléře v hotovosti.Finanční úřad see nezajíma při převodu nemovistosti zda prodávající prodal přes RK. A to už nemluvím o nepřiznání daně u těchto makléřů-kdo jim to dokáže? Dotaz: myslíte, že to je tak jak píšu, Vy , kteří účtujete nebo jste makléři? A co zákon o oznamovací povinnosti platby fyzickým osobám, nebo od fyzických osob nad tuším 10tis. Existuje tento zákon ještě? V podstatě by stačilo, aby ti kdo zaplatili/prodávající/ realitce nebo makléři provizi museli toto oznámit na finanční úřad, nebo se mýlím????díky všem za vaše úvahy..zasílám i e-mail, kdyby mi někdo chtěl napsat nějaké zajímavosti ohledně této problematiky přeji krásný advent. Jullie Fillipi , fillipishoes@seznam.cz