OSVČ hlavní nebo vedlejší?

• (neregistrovaný)

8. 12. 2011 9:12

Dobrý den, 1-6/2011 jsem byl student VŠ nad 26let a zároven jsem pracoval jako osvč hlavní činnost. 7-8/2001 jsem byl na ÚP, živnost pozastavena. Od 9-11/2011 jsem zaměstnaný a od 12/2011 jsem obnovil opět živnost a ukončil PP. Bylo mi řečeno, že pokud si na zaměstnaneckem poměru vydělám určitou částku, šlo by OSVČ napsat jako vedlejší, může mi prosím někdo poradit, zda to opravdu tak je?
    Za období 1-6/2011 vyfakturováno pouze 19tis
    7-8/2011 0kč
    9-11/2011 to bude cca 71500Kc hrubeho a na 12/2011 bych mel mit cca 24tis.
    Vlezu se do vedlejsi cinnosti kdyz jsem byl v tento rok i zamestnany nebo mi nekdo poradil blbost?
    Dekuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 12. 2011 9:36

V. (neregistrovaný)

Re: OSVČ hlavní nebo vedlejší?
      Byl jste přihlášen a platil jste jako OSVČ nemocenské pojištění?
      Když jste se přihlašoval na OSSZ a zdravotní pojišťovně, uvedl jste, že podnikání je Vaší hlavní činností?

• 8. 12. 2011 10:02

V. (neregistrovaný)

Re: OSVČ hlavní nebo vedlejší?
      V případě, že jste byl účasten nemocenského pojištění OSVČ (není povinné), tak Vás automaticky zařadili jako OSVČ s hlavní činností a zpětně již nelze nic změnit.
      Od 1. 1. 2011 může OSVČ vykonávat vedlejší činnost pouze v případě, že není dobrovolně účastna nemocenského pojištění OSVČ.

http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/
      Rozdělení samostatné výdělečné činnosti
      Samostatná výdělečná činnost se v roce 2011 považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ, která není účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, v kalendářním roce vykonávala zaměstnání

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).