Re: mýto v EUR v pokladně
Zaúčtování je správně.
Mám ale odlišný názor na vedení valutové pokladny.
Pokladnu je třeba vést odděleně za jednotlivé měny.
Peníze v cizí měně se vedou ve valutové pokladně. Valuty jsou mince a bankovky znějící na cizí měnu. Zákon o účetnictví požaduje od účetních jednotek vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny a současně také povinnost použít cizí měnu ve vybraných položkách aktiv a závazků (pohledávky a závazky, podíly na obchodních společnostech, cenné papíry a deriváty, ceniny, pokud jsou vyjádřeny v cizí měně, devizové hodnoty).
Valutovou pokladnu musí účetní jednotka přepočítávat na českou měnu, a to k okamžiku uskutečnění účetního případu a ke konci rozvrhového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka. Ve vašem případě máte valuty minimálně ve výši vráceného mýta. Jak, když nepovedete valutovou pokladnu - respektive příjem valut, přepočtete cizí měnu k 31.12.?
Pouze poplatník vedoucí DE nemusí vůbec evidovat peněžní prostředky ve valutové pokladně (ostatně ani v korunové), v podstatě tedy nemusí vést žádnou pokladní knihu. Postačí, bude-li evidovat zdanitelné příjmy a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení (tj. daňové výdaje). V DE totiž kursové rozdíly vzniknout nemohou.
>
>
>
>Uvědomuji si, že v tom máte pravdu, že jsme převzali vlastně fyzicky Eura, ale já se opravdu ptala v placené účetní poradně i své daňové poradkyně a oba mě ujistili, že pokud běžně s těmito věcmi nepřicházím do styku (mám opravdu za celý rok jen dvě operace),že valutová pokladna není nutná! A teď co je pravda?Co mi při kontrole projde?Ráda bych měla vše v pořádku, ale moc se mi do toho vše měnit zpětně nechce....
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>Uvědomuji si, že v tom máte pravdu, že jsme převzali vlastně fyzicky Eura, ale já se opravdu ptala v placené účetní poradně i své daňové poradkyně a oba mě ujistili, že pokud běžně s těmito věcmi nepřicházím do styku (mám opravdu za celý rok jen dvě operace),že valutová pokladna není nutná! A teď co je pravda?Co mi při kontrole projde?Ráda bych měla vše v pořádku, ale moc se mi do toho vše měnit zpětně nechce....
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
8. 12. 2011 15:56
Prosím poradí mi někdo?nákup mýta 18.5. 538/221, vrácení části mýta 24.11. 211/538 vše aktuálním kurzem, nevedu valut. pokladnu. Pak je tedy rozdíl (kurzový zisk???) Euro je nyní vyšší než v květnu takže 211/663?Myslím to dobře?Děkuji Jano