Re: nabytí nemovitosti - zajišťovací pře
>s.r.o. půjčila dne 11.4. dlužníkovi peníze, současně
>se smlouvou o půjčce byl sepsán zajišťovací převod
>práva a vloženo na katastr /právní účinky vkladu 11.4.,
>vklad práva zapsán 28.4./
>dlužník v určený den dluh nezaplatil, k jakému datu
>věřitel nabývá nemovitost? je to prvním dnem po termínu
>splatnosti půjčky?
>do té doby je vlastně reálný tzv. zpětný chod na
>dlužníka.
>předem děkuji za odpověď
>v zákoně o dani z příjmu par. 29, odst. 1, písm. c je
>jaká bude hodnota, ale nevím kde najít od kdy je
>vlastně věřitel vlastníkem
To určitě nebude tak jednoduché. Doporučuji konzultovat s právníkem, protože je třeba vidět všechny smluvní dokumenty.
Přečtěte si
http://www.epravo.cz/top/soudni-rozhodnuti/zajistovaci-prevod-prava-65155.html
>
Re: nabytí nemovitosti - zajišťovací pře
děkuji paní Alen, pročetla jsem to - dost zajímavé
a ještě znovu veškeré dokumenty které se týkají mého dotazu a zjistila jsem, že v zaj. smlouvě je ustanovení, že pokud dlužník neuhradí své závazky včas, přechází následujícím dnem po termínu splatnosti nemovitost na věřitele a že věřitel se uspokojí z prodeje nemovitosti a případný přeplatek vrátí dlužníkovi a případný nedoplatek je stále dluhem
čímž mám vlastně vyřešeno
paní ALEN můžete ještě?
ještě mám jeden oříšek
v té samé smlouvě o půjčce je stanovena smluvní pokuta za každý den prodlení
ALE pokud první den prodlení přechází vlastnické právo k nemovitosti na věřitele, nemám vlastně danou hodnotu nemovitosti, protože hodnota nemovitosti za zajišťováku je rovna závazku dlužníka - ale pokud mám počítat smluvní pokutu za každý den prodlení, tak vlastně tu hodnotu nemohu určit a nebo nemůžu počítat tu smluvní pokutu do hodnoty nemovitosti a hodnota nemovitosti by se tudíž rovnala pouze jistině a úroku z půjčky
Re: paní ALEN můžete ještě?
Nevím, jestli správně rozumím dotazu.
Obecně:
Smluvní pokuta představuje smluvní zajišťovací instrument, který plní funkci sankční, příp. odškodňovací (částečná nebo paušalizovaná náhrada škody). Titulem k nároku na smluvní pokutu je zásadně porušení smlouvy, podle mého názoru nevstupuje do hodnoty nemovitosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
10. 12. 2011 9:41
s.r.o. půjčila dne 11.4. dlužníkovi peníze, současně se smlouvou o půjčce byl sepsán zajišťovací převod práva a vloženo na katastr /právní účinky vkladu 11.4., vklad práva zapsán 28.4./
dlužník v určený den dluh nezaplatil, k jakému datu věřitel nabývá nemovitost? je to prvním dnem po termínu splatnosti půjčky?
do té doby je vlastně reálný tzv. zpětný chod na dlužníka.
předem děkuji za odpověď
v zákoně o dani z příjmu par. 29, odst. 1, písm. c je jaká bude hodnota, ale nevím kde najít od kdy je vlastně věřitel vlastníkem