Nabytí nemovitosti - zajišťovací převod

• 10. 12. 2011 9:41

s.r.o. půjčila dne 11.4. dlužníkovi peníze, současně se smlouvou o půjčce byl sepsán zajišťovací převod práva a vloženo na katastr /právní účinky vkladu 11.4., vklad práva zapsán 28.4./
    dlužník v určený den dluh nezaplatil, k jakému datu věřitel nabývá nemovitost? je to prvním dnem po termínu splatnosti půjčky?
    do té doby je vlastně reálný tzv. zpětný chod na dlužníka.
    předem děkuji za odpověď
    v zákoně o dani z příjmu par. 29, odst. 1, písm. c je jaká bude hodnota, ale nevím kde najít od kdy je vlastně věřitel vlastníkem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2011 9:58

alen1 (neregistrovaný)

Re: nabytí nemovitosti - zajišťovací pře
      >s.r.o. půjčila dne 11.4. dlužníkovi peníze, současně
      >se smlouvou o půjčce byl sepsán zajišťovací převod
      >práva a vloženo na katastr /právní účinky vkladu 11.4.,
      >vklad práva zapsán 28.4./
      >dlužník v určený den dluh nezaplatil, k jakému datu
      >věřitel nabývá nemovitost? je to prvním dnem po termínu
      >splatnosti půjčky?
      >do té doby je vlastně reálný tzv. zpětný chod na
      >dlužníka.
      >předem děkuji za odpověď
      >v zákoně o dani z příjmu par. 29, odst. 1, písm. c je
      >jaká bude hodnota, ale nevím kde najít od kdy je
      >vlastně věřitel vlastníkem

To určitě nebude tak jednoduché. Doporučuji konzultovat s právníkem, protože je třeba vidět všechny smluvní dokumenty.

Přečtěte si
      http://www.epravo.cz/top/soudni-rozhodnuti/zajistovaci-prevod-prava-65155.html

>

• 10. 12. 2011 10:35

EvaCe

Re: nabytí nemovitosti - zajišťovací pře
      děkuji paní Alen, pročetla jsem to - dost zajímavé
      a ještě znovu veškeré dokumenty které se týkají mého dotazu a zjistila jsem, že v zaj. smlouvě je ustanovení, že pokud dlužník neuhradí své závazky včas, přechází následujícím dnem po termínu splatnosti nemovitost na věřitele a že věřitel se uspokojí z prodeje nemovitosti a případný přeplatek vrátí dlužníkovi a případný nedoplatek je stále dluhem
      čímž mám vlastně vyřešeno

• 11. 12. 2011 8:03

EvaCe

paní ALEN můžete ještě?
      ještě mám jeden oříšek
      v té samé smlouvě o půjčce je stanovena smluvní pokuta za každý den prodlení
      ALE pokud první den prodlení přechází vlastnické právo k nemovitosti na věřitele, nemám vlastně danou hodnotu nemovitosti, protože hodnota nemovitosti za zajišťováku je rovna závazku dlužníka - ale pokud mám počítat smluvní pokutu za každý den prodlení, tak vlastně tu hodnotu nemohu určit a nebo nemůžu počítat tu smluvní pokutu do hodnoty nemovitosti a hodnota nemovitosti by se tudíž rovnala pouze jistině a úroku z půjčky

• 11. 12. 2011 8:19

alen1 (neregistrovaný)

Re: paní ALEN můžete ještě?
      Nevím, jestli správně rozumím dotazu.
      Obecně:
      Smluvní pokuta představuje smluvní zajišťovací instrument, který plní funkci sankční, příp. odškodňovací (částečná nebo paušalizovaná náhrada škody). Titulem k nároku na smluvní pokutu je zásadně porušení smlouvy, podle mého názoru nevstupuje do hodnoty nemovitosti.

• 11. 12. 2011 8:26

EvaCe

ano, porozumněla jste správně
      a já jsem ráda, že jste mi potvrdila to co jsem si myslela
      že hodnota nemovitosti bude ve výši půjčené částky a úroku z půjčky - tedy toho, co mělo být uhrazeno.
      A smluvní pokuta z prodlení na hodnotu nemovitosti nemá vliv.

• 11. 12. 2011 8:39

alen1 (neregistrovaný)

S tou hodnotou nemovitosti si nejsem tak úplně jistá, nad tím jsem nepřemýšlela. Uvažovala jsem jen o té smluvní pokutě, která nevchází do hodnoty majetku

• 11. 12. 2011 9:28

EvaCe

vycházím z ustanovení zákona o dani z příjmu par. 29, odst. 1c)
      nic jiného mě nenapadlo
      sice ta nemovitost nebude pro můj subjekt majetkem pro odepisování, ale princip ocenění pro účetnictví by měl být asi stejný
      pro můj subjekt to bude asi jako zboží

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).