Re: cizí měna-ořišek pro účetní
Já tomu nějak nerozumím.
Ta informace se týká kurzu pro účetnictví?
To je nějaké zmatené?
Popište jakou operaci přesně chcete provést.
Určitě si nemůžete kurz vycucat z prstu.
Umí paní daňová poradkyně prakticky účtovat?
Pochopila jste správně, nedošlo k nějakému šumu?
Ano, tyka se to kurzu pro účetnictví. Daňová poradkyně prakticky účtuje. Ja jsem taky ucetni a uctovani rozumim, proto se mi to zda nejak nelogicky a vubec...
Takze mame kupni smlouvu na prodej nemovitosti. KC bude uvedena ve smlouve v EUR a kupujici tuto cenu hradi bezhotovostne na nas ucet. Ted otazka zni, jakym kurzem to prepocitame a zauctujeme v ucetnictvi a jakou castku v CZK uvadime ve KS. Tech KS mame vic, protoze se zabivame realitni cinnosti. A kazda KS je v EUR (kupujici - zahranicni osoba). Poradkyne rika, ze dle zakona o ucetnictvi muzeme pouzit pevny kurz, ale v jeji interpretaci "pevny kurz" znamena nejaky "obchodni kurz'", ktery firma urcuje sama... Jenom ze dle ZU "...může účetní jednotka použít pro přepočet cizí měny na českou měnu pevný kurs, kterým se rozumí kurs stanovený vnitřním předpisem účetní jednotky na základě kursu devizového trhu vyhlášeného Českou národní bankou..." Kdyz jsem zminela, ze musime vychazet sejne z kurzu CNB, rekla nikoliv -muzeme ve smlouve uvadet castky v CZK, ktere budou prepoctene dle obchodniho kurzu, treba o 10% nizsi nez kurz CNB. Ale podle mne je to blbost...
Ano, tyka se to kurzu pro účetnictví. Daňová poradkyně
prakticky účtuje. Ja jsem taky ucetni a uctovani rozumim, proto se mi to zda nejak nelogicky a vubec...Takze mame kupni smlouvu na prodej nemovitosti. KC bude uvedena ve smlouve v EUR a kupujici tuto cenu hradi bezhotovostne na nas ucet. Ted otazka zni, jakym kurzem to prepocitame a zauctujeme v ucetnictvi a jakou castku v CZK uvadime ve KS. Tech KS mame vic, protoze se zabivame realitni cinnosti. A kazda KS je v EUR (kupujici - zahranicni osoba). Poradkyne rika, ze dle zakona o ucetnictvi muzeme pouzit pevny kurz, ale v jeji interpretaci "pevny kurz" znamena nejaky "obchodni kurz'",ktery firma urcuje sama... Jenom ze dle ZU "...může účetní jednotka použít pro přepočet cizí měny na českou měnu pevný kurs, kterým se rozumí kurs stanovený vnitřním předpisem účetní jednotky na základě kursudevizového trhu vyhlášeného ČNB..." Kdyz jsem zminela, ze musime vychazet sejne z kurzu CNB, rekla nikoliv -muzeme ve smlouve uvadet castky v CZK, ktere budou prepoctene dle obchodniho kurzu, treba o 10% nizsi nez kurz CNB. Pry se to tak delaji jeste v hotelech, kde se ubytovani plati v eurech, tak tam maji "pevny kurz".... A my jako firma budeme pouzivat 2 kurzy - jeden obchodni pro KS, a druhy denni CNB pro ostatni FV.
Tuším, kam vaše daňová poradkyně mířila.
Ale to dle mého názoru to platí v případě:
Pokud si obchodní partneři při sjednávání obchodu sice dohodnou, že cena bude vyjádřena v eurech, ale zároveň si stanoví,
že hradit se bude v korunách při použití kurzu např. 25 Kč za 1 euro.
Ale to jen ve specifických případech, kdy pak platí ujednání ve smlouvě.
Ale to není váš případ
Ano, platba vzdy v cizi mene. Ano, transakce se
>>zahranicni osobou
>Tuším, kam vaše daňová poradkyně mířila.
>Ale to dle mého názoru to platí v případě:
>Pokud si obchodní partneři při sjednávání obchodu sice
>dohodnou, že cena bude vyjádřena v eurech, ale zároveň
>si stanoví,
>že hradit se bude v korunách při použití kurzu např.
>25 Kč za 1 euro.
>Ale to jen ve specifických případech, kdy pak platí
>ujednání ve smlouvě.
>Ale to není váš případ
Specificke pripady se ridi obchodnim zakonikem?
Můj názor je, že budete postupovat standardně
Tzn. dle vnitřního předpisu, přepočtete ke dni účetního případu pevným nebo denním kurzem.
Nezaplacenou pohledávku přeceníte k rozvahovému dni standardním postupem.
ČÚS 006, vyhl. 500/2002 Sb.
Koukla jsem se na to specialně do "otázky a odpovědi z praxe"
Ivana Pilařová - Wolters Kluwer- stav. k 31.12.2011
Re: cizí měna- závěr
To pravidlo §733 OZ je tam z jiného důvodu.
Je smluvní volnost pro tvorbu cen. To pravidlo je tam proto, aby v případě, kdy je sjednána cena v jedné měně a platí se v jiné měně.
Pokud nedojde k dohodě o přepočítacím poměru mezi kupujícím a prodávajícím použije se §733.
ALE to nesouvisí s účtováním o cizích měnách.
Tam se postupuje podle zákona o účetnictví resp.z dalších platných předpisů.
Rozumim, ted to musim vsechno vysvetlit vedeni spolecnosti. Na druhou stranu jednatel se pta, proc v obchodech na paragoneh uvadeji ceny v eurech kurzem, ktery je odlisny od CNB. Treba paranony z Tesco; za nejaky oblek a t.d....Ja opravdu nevim co mam odpovedet...
Máte daňovou poradkyni?
Tak ať jim to vysvětlí. Musí umět obhájit své stanovisko.
Napsala jsem vám to výše, , smluvní volnost při tvorbě cen, pokud jsou ceny v Kč a někdo chce platit v eurech, je na to stanoven přepočítací kurz.
pro účely tvorby cen v obchodě si může podnikatel zvolit v zásadě libovolný přepočítací kurz české měny na cizí ( neměl by se ale příliš lišovat od reálného kurzu a to z důvodů diskriminace spotřebitelů - sleduje obchodní inspekce) Při účtování této platby se ovšem použije striktně kurz stanovený účetními předpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
10. 12. 2011 15:59
Já jsem dostála od našeho daňového pořádce následující informace. Že můžeme ve kupní smlouvě uvést cenu za nemovitost v EUR a v CZK (je to ok), jenom že kurz pro přepočet z cizí měny můžeme uvést který chceme, t.j. z hlavy, prý může být nižší něž kurz CNB o 10% třeba...tomu říká "obchodní/pevný kurz". To se mí nějak nezdá... Prosím o rádu. Má někdo s tím zkušenost? Děkuji.