Re: Úroky z úvěru ze stavebního spoření
Děkuji za odpověď. A ten doklad se dá vystavit i zpětně?
podle mě nemůže doložit ani jeden případ...čím tedy doloží trvalý pobyt?
zákon říká:v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. e) výpisem z listu vlastnictví, jde-li o bytový dům, rodinný dům nebo byt ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu60), anebo nájemní smlouvou jde-li o byt v nájmu, anebo dokladem o trvalém pobytu (občanským průkazem), jde-li o byt v užívání,
tak jak jsem to vypsala je to přesně v zákoně Dle § 38l odst. 1 písm. e)
já se nehádám, jen mě to taky zajímá, protože jsme toto řešili v rodině a úroky nám uznány nebyli, protože manžel nebyl zapsán v katastru (splácíme hypotéku, byt je zatím zapsán na rodiče manžela, my tam máme jen trvalé bydliště). nebo je rozdíl mezi úroky z hypotéky, a úroky ze stavebního spoření?
Já se také nehádám, jen koukám do zákona a tu občanku tam nemám. V tom rozdíl není jestli stavebko nebo hypotéka. Rozdíl je v účelu úvěru, ale pokud jste ho měli na rekonstrukci, tak by Vám mělo stačit trvalé bydliště. A to Vám neuznal finančák?
díky vám moc za obajsnění, ale co poradit paní Aleně z původního dotazu? nárok na uplatnění úroků neměl, tzn. ona jako současná účetní, má do toho zasahovat a dodanit minulé roky? já osobně bych do toho nešla, není to její zodpovědnost... co myslíte?
Při změně trvalého pobytu je třeba předložit na příslušném magistrátu města tyto doklady:
•Platný občanský průkaz.
•Doklad o vlastnictví bytu nebo domu, nebo doklad o oprávnění užívat byt (nájemní smlouva), anebo osobní přítomnost vlastníka nebo nájemce nemovitosti, který potvrdí souhlas k přihlášení trvalého pobytu před zaměstnancem ohlašovny a současně předloží doklad o oprávnění užívat byt a občanský průkaz, popř. úředně ověřené písemné potvrzení této oprávněné osoby (vlastníka nebo nájemce) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu a rovněž jeho doklad o oprávnění užívat byt.
Takže si myslím, že právo na uplatnění úroků neměl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2012 13:43
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu zkušené. OSVČ donesl k uplatnění potvrzení o poskytnutí úvěru ze stavebního spoření na bytové potřeby, který použili se svou přítelkyní na opravy bytu. Přítelkyně je uvedena jako další účastnicí úvěrové smlouvy, která má dům v osobním vlastnictví a s trvalým pobytem. Úroky z tohoto úvěru, celé ani poloviční nikdy na sebe neuplatnila.
OSVČ k nemovitosti nemá žádný vztah, nikdy tam neměl ani trvalé bydliště.
Jeho účetní mu v minulých letech výši zaplacených úroků v DP přiznávala, což nevím, zda je dobře?! Někdy v průběhu roku 2011 jejich vztah skončil a on se odstěhoval.
Výši zaplacených úroků z úvěru mu za rok 2011 neuplatním, ale co s těmi roky předchozími? Bude stačit doložit čestné prohlášení, že v daném období v domě bydlel a nebo dodanit uplatněné odečty?
Předem moc děkuji.