Re: auta v OM nový poznatek
To je samozřejmě nesmysl, pokud to darujete otci, který spadá do skupiny 1, tak je tento dar osvobozen od darovací daně. Ten 5-letý test by byl důležitý, kdybyste chtěl vozidlo prodat - do 5 let od vyřazení musíte prodej zdanit, po 5 letech již ne.
Prodej je jasný, ale v případě že nesplňuje auto 5-letý test a já ho daruji otci nebo matce (prostě někomu kdy se podle zákona o dani darovací neplatí daň) a auto bylo v OM musí se darovací daň platit. Snažím se to řešiít několik měsíců, ale stále nemám jasný výsledek. Hezký den Jarda
Podle čeho soudíte, že se musí darovací daň platit? V zákoně o dani darovací nic takového není, zkuste si ho přečíst.
Podle mě je scestná už jenom myšlenka 7% sazby. Žádná taková jednotná sazba v zákoně neexistuje. Daň darovací je totiž progresivní. Nicméně na 7% začíná daň darovací a dědická u III. skupiny, což jsou nepříbuzné osoby.
§19 odst. 3 jasně říká, že Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
a to bez výjimky.
Řekl bych, že Váš známý z FÚ má stále ještě v mysli zákon o trojdani, platný před rokem 2008, kdy se platila daň darovací v případě, že byl obchodním majetek darován dříve, než jeden rok po vyřazení z OM.
No právě jsem to nikde nemohl najít a teď nevím co s tím. Ve Vašem příspěvku vidím, že se vyznáte. Zarazilo mě už to, že mi řekl, že darovací daň budu platit já jako dárce. V zákoně se píše, že darovací daň platí vždy obdarovaný. Tak teď mi ještě poraďte kam se mám s tím mým dotazem obrátit.
Auto bylo v OM, uplatnil jsem si DPH a všechny náklady. Auto je plně odepsané. V lednu 2012 jsem ho vyřadil z OM a odvedu DPH z ceny obvyklé. Hned jsem ho však chtěl darovat otci takže nesplňuji 5-letý čas.test a ta informace o darovací dani mě úplně rozhodila. Jest-li můžete ještě poradit budu rád. Hezký večer Jarda
No takže je vidět, že Váš známý vůbec neví o čem mluví, když Vám řekl, že darovací daň platí dárce... S tím osvobozením - jak jsem již psal. Dar mezi I. a II. skupinou je osovobzen od daně darovací a tečka. Žádná omezení ani podmínky, prostě dar je osvobozen. Pokud se ale chcete zeptat někoho absolutně kvalifikovaného, zeptejte se přímo svého správce daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2012 18:06
Nedávno jsem tady řešil prodej nebo darování vozidel, která byla v OM a jsou vyřazena do OV v lednu 2012. Prodej je mi jasný. Bohužel jsem se nedopátral konečného stanoviska ohledně darování. Od známého z FÚ jsem obdržel informaci, že pokud byla auta v OM a nesplňují 5-letý časový test a chci je bezúplatně darovat otci nebo matce musí auta ocenit soudní znalec a z této ceny já odvedu 7% daň darovací. Bohužel už mi neřekl, kde mám hledat v zákonech a já ho radši nechci dráždit.
Hledal jsem v zákoně o dani dědické,darovací......., ale nenašel. Tam se uvádí, že daň darovací platí příjemce daru a to až pokud se jedná o 3.skupinu. Jinak 1. a 2. skupina jsou od daně osvobozeny. Velmi pěkně prosím nevíte někdo jak správněš postupovat? Nebo kde hledat?